Възможността за прецизно регулиране на достъпа на дневната светлина и слънце в помещенията на жилището е удобство, позволяващо създаване на желаната обстановка за следобедната дрямка и сутрешното събуждане. Обявите за щори ден и нощ дават възможност за избор от голямо разнообразие на модели за монтиране на прозорците. Това накратко са техните предимства, но нека по-долу се запознаем по-подробно и с недостатъците.

Какво представляват щорите ден и нощ

Съставени са от два вида платове, които се навиват на руло и са алтернатива на хоризонталните аналози с метални ленти. Всеки от платовете образува лента, чието позициониране позволява прецизно контролиране на светлината. Именно от образуването на зебровидна шарка идва и второто име на щорите ден и нощ – зебра. Контролът се извършва чрез позициониране на тъмния и светлия плат от текстил по начин, по който пропускането на светлината е оптимално според нуждите. Възможно е пълно или частично затъмняване на помещението, което се постига чрез нагласяне на тъмната ивица върху светлата.

Управлението на разнообразните щори ден и нощ става чрез издърпване на намираща се встрани верижка. Тя позволява пълното им намотаване на руло и откриване на прозореца. Възможно е и частичното им размотаване, чрез прецизен контрол на постъпващата отвън светлина. Съставени са от двойна тъкан с полупрозрачен и непрозрачен слой, като двата се движат независимо един от друг. Плъзгайки се помежду си, могат да се припокриват до различна степен и да контролират достъпа на светлина. Нагласянето на двете ивици една над друга осигурява най-голям светлинен поток в стаята.

Какви са техните недостатъци

  • относително по-високите цени спрямо останалите типове – дължи се на повечето използван текстил в конструкцията и структурата на щорите ден и нощ;
  • малко цветове за избор – свързано е с ниското разнообразие на подходящите платна;
  • при слаба естествена дневна светлина не се препоръчва употребата на щори ден и нощ, тъй като при монтажа блокират 50% от нея;
  • ограничение на ширината – трудностите в производството на подобни светлинни филтри в различни нестандартни версии и ширина са ограничени в размерите до около 2,8-3 метра;
  • не позволяват пълното отваряне на прозореца – по-удачният вариант е вертикалното горно отваряне;
  • ако не са изцяло вдигнати, блокират половината от постъпващата отвън светлина;
  • не е възможно постигане на цялостно затъмняване на помещението.

Имат ли и положителни страни

От сайта Bazar.bg твърдят, че едно от основните им предимства е възможността за допълване на целия интериор в помещението. Могат да се комбинират с основния цвят и да го допълват, което придава завършен вид на цветовото оформление. Грижата за щорите ден и нощ е много лесна, поради наличните специални прахоотблъскващи антистатични ипмпрегнации. За отстраняването на натрупалата се прах е достатъчно забърсването на лентите с влажна кърпа.

Имат способността да блокират 90 или 100% от постъпващия светлинен поток и предотвратяват допълнителното затопляне на помещението през лятото. Щорите ден и нощ не горят, а се топят при директен огън, без да отделят вредни вещества. С времето не избледняват от слънцето и не се намачкват. Нямат способността да предизвикват алергии и са много стилни.

Как да направите най-подходящия избор

Често се случва голямото разнообразие да обърква потребителите и да изпитват трудности при избора. Разновидностите не са много и често получават различни наименования, като зебра, импресия, двойно руло и т.н. Основно зад всички тези имена стои единен механизъм за управление на двата прозрачни и непрозрачни слоя текстилен плат.

Важно при избора е точно да се определят размерите спрямо дължината и ширината на прозореца, така че щората ден и нощ изцяло да обхваща прозоречния отвор.

В избора още имате опции за различен плат, от който е изработката. Предимно се използва 100% полиестер, който осигурява различни нива на светлинна пропускливост – от 30 до 60% затъмнение. Поливинилхлоридът е друга често използвана тъкан, но тя се среща във версиите за пълно затъмнение, които са предпочитани в киносалони, проекционни помещения и детски стаи.

Съществуват типове с отразяващо покритие, които са светлинно пропускливи, но отразяват топлината и не я допускат в помещението. Това прави охлаждането му по-ефективно през лятото и е често предпочитан вариант в офисите и спалните.

Как да ги комбинирате с интериора

Основен акцент в избора на щори ден и нощ е правилното определяне на цвета. Обикновено основният цветови нюанс е на страничните стени, така че цветът трябва да допълва точно него. Основната цветова гама е в бяло, кафяво, златен дъб, орех, махагон.

Съществуват някои предразсъдъци, че тези продукти са предназначени за декориране на офиси и не са подходящи за частни къщи поради разликата в стиловете. Всичко зависи от интериора на жилището и правилната тъкан. В такава комбинация дори класическият интериор с преобладаване на дърво и флорални мотиви може да бъде достатъчно добре разнообразен.