Модерният стил в дизайна на апартаменти има редица характерни черти, като се има предвид кои опитни дизайнери успяват да създадат наистина уникални проекти. Помещенията днес

трябва да бъдат не само уютни и удобни, но и функционални. Освен това, това правило важи за апартаменти от всякаква площ. 

Сред забележителните характеристики на модерния стил:

  • преобладаването на ясни линии и геометрични форми в дизайна на стени и мебели;
  • минимално присъствие на килими, разсейващи елементи на декора;
  • използване в дизайна на покрития от успокояващи нюанси;
  • въвеждането на текстил в интериора, според цветовия дизайн, съответстващ на цялостната картина на стаята.

Характеристики на модерния стил в интериорния дизайн

Въпреки преобладаващия минимализъм, не е изключено използването на ярки цветове за зониране на отделни зони в апартаментите. Претенциозността, изисквана по-рано, както и елементите, подчертаващи лукса, днес губят своята актуалност. Тяхното място се заема от инструменти, които увеличават функционалността. Отчасти тези решения се дължат на тенденцията към намаляване на действията, извършвани по време на почистване на дома.

Модерният стил е най-забележим в сравнително малки апартаменти. Използваните елементи са предназначени за визуално разширяване на пространството. Друга особеност е групирането на мебелите. Създаването на островни парцели е най-доброто решение за големи помещения, които изискват зониране.

Дизайнерите обръщат внимание на осветлението. Конвенционалните схеми с един източник на светлина във всяка стая вече не са актуални. Акцентът се измества към използването на прожектори, чрез които можете да подчертаете необходимите зони. Изборът на осветителни тела с различни нюанси също ще играе положителна роля в зонирането и ще помогне да се скрие излишното пространство. 

Всичко обаче не се ограничава само до изкуственото осветление. Съвременните тенденции са насочени към премахване на завесите и завесите, което гарантира постоянното присъствие на естествена светлина. Практичните щори, изработени предимно от естествен текстил, са предназначени да предпазват жителите от погледите на съседите.

Допълнителна характеристика на модерния стил е минимум стени и прегради. Акцентът е върху освобождаването на място. Тези характеристики позволяват на опитни интериорни дизайнери да създават интересни проекти за апартаменти с различни размери както в нови сгради, така и в къщи в стар стил. 

 

Източник – Якимов Стил