Съществува доста справедливо мнение, че ремонтите в апартамент трябва да се извършват само от квалифицирани специалисти. Това несъмнено е вярно, но много ремонти могат да бъдат направени сами. Това ще ви спести пари, но ще отнеме време и енергия.

Трябва да започнете ремонта с планиране и на първо място трябва да вземете решение за вида на ремонта или по-скоро от какъв вид ремонт се нуждаете, основен (сериозен) или козметичен (лек).


За да отговорите на този въпрос, трябва спокойно, без да бързате, да опишете какво искате да получите след ремонта. Тези изисквания за ремонт ще ви позволят да разберете какво трябва да се направи, обикновен козметичен ремонт или основна актуализация на основните структури и комуникации на апартамента.

За съжаление е невъзможно да се опишат всички опции за ремонт, има твърде много от тях и всеки апартамент има свои собствени характеристики.

Най-лесният начин са козметичните ремонти. Боядисването на тавана, смяната на тапетите, смяната на подовата настилка не е трудно и имайки някои работни умения, е напълно възможно да го направите сами.

Ако планираната работа включваща подмяна на врати, особено на прозорци, подмяна на електрически и водопроводни инсталации, остъкляване на балкон, поставяне на нова входна врата, изравняване на пода, тогава наемането на професионалисти за извършването на тези работи е задължително.

 

Съвети за ремонт на апартамент: козметичен ремонт

 

Козметичният ремонт се извършва, за да се обнови външният вид на помещенията на апартамента, без да се засягат комуналните услуги. Може да се отдаде на козметични ремонтни дейности по подмяна на прозорци и врати на апартамента. Такива работи се извършват от високоспециализирани екипи, които се наемат само за изпълнението им.

Когато планирате сами ремонт, трябва правилно да разберете, че привидно простата работа може да се окаже много по-сложна и изисква професионален подход. Например, работата по „смяна на тапети“ може да изисква изравняване на стените, което означава полагане, обвързване и евентуално шпакловка. И тези произведения вече са трудни за правене със собствените си ръце без някои умения.

Предимства на козметичните ремонти

 

Козметичните ремонти могат да се извършват на части, без разместване, по стаи. Това е основният, донякъде съмнителен плюс на козметичния ремонт. "Козметиката на апартамента" може да се направи по стая, като изберете удобна последователност от ремонти.

Такъв график на стаите забавя ремонта и е свързан с големи неудобства за обитателите. Това трябва да се разбере.

Съвети за ремонт на апартамент: основен ремонт

 

Основните ремонти са друга история. За такъв ремонт всичко се увеличава: цената на ремонта, времето за ремонт, неудобството, което ще изисква временно преместване.

Ако нямате опит в строителни или ремонтни дейности, основния ремонт ще изисква наемането на специалисти. Въпреки това, с опит или самочувствие, част от работата може да се извърши самостоятелно. Например, желанието да смените прозорците сами, ясна „маниловщина“, а смяната на интериорни врати е сила за всеки „удобен“ човек. Основното нещо е да се запасите с необходимата информация за извършване на необходимата работа и стриктно да следвате последователността от етапи на изпълнение.

 

Етапи на ремонт (списък на работите)

 

За да разберете етапите при ремонт на една стая от апартамент, ще изброя ремонтните дейности, включително скритата работа. Може да се нарече по-скоро основен ремонт, отколкото козметичен.

 • Смяна на дограма (при нужда)
 • Смяна на лира, радиатор (ако е необходимо);
 • боядисване на тавана (ако е замърсен);
 • Сваляне на стари тапети (необходимо след измиване на тавана);
 • Смяна на ел. инсталации (при необходимост) или ревизия на стари инсталации;
 • Подравняване на стени и тавани (бояджийски работи);
 • Боядисване на тавани;
 • Демонтаж на старата врата, подготовка на вратата;
 • Лепене на стени с тапети или боядисване на стени;
 • Монтаж на нова врата (може и преди лепене на тапети);
 • Подмяна на подови настилки, монтаж на первази;
 • Монтаж на контакти и ключове;
 • Почистване.

Тези общи съвети за ремонт на апартамент не разкриват всички възможни трудности. Но в тази статия нямаше такива задачи. Всеки етап от работата изисква отделни публикации и много щателни обяснения. Тази статия е първата стъпка в разбирането на всички сложности на ремонта.