Охранителните ролетки са все по-често използвано решение в гаражите и за витрини на магазини. Ценни са тяхната функционалност и естетика, но от друга страна са доста добра инвестиция.

Ролетните врати, известни още като охранителни ролетки, стават все по-популярни в различни области. Те могат да бъдат автоматични и ръчно задвижвани. Вижте какви са предимствата и недостатъците на охранителните ролетки.

 

Какво представляват охранителните ролетки?

 

Изискванията на отделните клиенти по отношение на гаражните ролетни врати и охранителни ролетки могат леко да се различават. Някои акцентират върху безопасността и качеството на изработката, а за други функционалността и минимализмът са много по-важни. Плътната охранителна ролетка е класически пример за компромисно решение, което комбинира характеристиките на повечето алтернативи.

Принципът на работа и монтаж на ролетката е много прост. Всъщност е измамно подобно на външна ролетна щора за прозорец, но увеличена няколко пъти. Паното на ролетната врата, когато е отворена, се навива в навиващи се ос с барабанно-пружинен механизъм, които се намират в кутия, прикрепена към тавана, почти същото като при щорите.

Обаче те се различават по начина на изработка, начина на управление, начина на монтаж и дори в цветовата гама.

Охранителните ролетки са изработени изцяло от стомана и имат допълнителни елементи за по-лесно ръчно управление.

Когато на свой ред искаме да ги спуснем (затворим), достатъчно е само едно щракване с дистанционното, за да се разгъне цялото, затваряйки плътно входа на гаража (само ако са моторизирани). Когато са с ръчно управление е необходимо да го извършим ръчно. Ето защо се монтира барабанно-пружинен механизъм, който да улеснява тази функция.

Охранителните ролетки са изработени от поцинкована ламарина и са покрити с прахово боядисване, което позволява създаването на продукти с висока якост.

 

Предпоставки - функционалност и естетика

 

Едно от най-големите предимства на охранителните ролетки е тяхната ФУНКЦИОНАЛНОСТ. Те имат възможността да са оборудвани с автоматични системи, което ви позволява да имате дистанционно управление. В допълнение, продуктите от този тип са относително леки, които само улесняват целия процес. В допълнение, ролетните врати са чудесен вариант за хора с малко свободно пространство. Такава инсталация не изисква прибиране на паното под тавана, като при секционната врата, благодарение на което може да се спести значително просторно.

Другото предимство на ролетните гаражни врати е вашата естетиката. Съни Блинд предлага хиляди текстури и шарки, благодарение на които лесно ще намерите продукт, идеално вписващ се във вашия екстериор. Нещо повече, благодарение на универсалността на това решение, което може да бъде внедрено в практически всеки проект.

 

Недостатъци - проблеми с безопасността

 

Производителите на ролетни врати правят всичко възможно, за да доведат своите продукти до силна безопасност. Това обаче не променя факта, че този тип решение по своята същност има няколко неоспорими недостатъка.

Монтажът и експлоатацията на такива врати не са сложни, което улеснява задачата на крадците - те могат да намерят слаби места в системите за сигурност на ролетните портали и да проникнат във вътрешността на гаража.

 

Какво отличава охранителните ролетки?

Фактът, че могат да бъдат монтирани както на съществуваща сграда, така и на сграда, която е в процес на изграждане. Широката цветова гама означава, че днес няма проблем с избора на правилния цвят на ролетката за фасадата на цялата къща и характера на района около имота. Те са идеални както за модерни, така и за традиционни сгради.

Класическата ролетна гаражна врата тип охранителна ролетка работи на подобен принцип като ролетната щора за прозорец. При отваряне на такава порта отделните й елементи са скрити в навиваща се кутия, която е монтирана на тавана. При затваряне портата се разгъва и затваря плътно целия вход на гаража. Тези видове врати обикновено се изработват от дебелостенна ламарина, но е възможно да имат алуминиеви ламели при термо вариантите.