Вратите играят ключова роля в интериорния дизайн. В избора им, обаче, често допускаме различни грешки, които в последствие могат да окажат съществено негативно влияние върху естетиката, комфорта и функционалността на нашия дом.

В този контекст, откриването на пропуските е от огромно значение за цялостния външен вид и удобство на нашите жилища.

Взимаме грешни размери.

Една от основните грешки, допускани при избора на вътрешни врати е, взимането на грешни размери. Често това е резултат от пропускане на съществени особености при оразмеряването. Последствията могат да бъдат съществени, напр.:

 • Ако вратите са прекалено големи и малки, често се получава затруднение при монтажа. Това може да доведе до необходимостта от преработка, т.е. допълнителни разходи.
 • Взимането на грешни размери, обикновено води до неправилно функциониране и поява на дразнещи ефекти, като скърцане, невъзможност за затваряне и т.н.
 • Интериорните врати, които не пасват изцяло на отвора си, могат да загрозят визията на всяко помещение.

Тези недостатъци могат лесно и бързо да се избегнат, следвайки няколко стъпки – консултиране с професионалисти, наемане на специалисти, внимателно и детайлно измерване на отвора (или съществуващата врата) и повторна проверка.

Игнорираме цялостния стил и дизайн на дома.

За завършена визия на интериора, вътрешните врати трябва да се комбинират идеално с цялостния стил на дома. Това е често срещана грешка, дължаща се на факта, че хората не са запознати с интериорния дизайн и неговите направления.

В резултат, често се забелязва липса на хармония и дисбаланс. Несъответствието между вътрешните врати и дизайна на дома може да намали визуалната му привлекателност и усещането на свързаност.

Как може да избегнем тази грешка? Добър съвет е да проучим цялостния стил на дома, като обърнем по-сериозно внимание на цветовете, мебелите и материалите. Интериорните врати трябва да допълват вътрешните пространства, като добавят интересен завършек и отразяват основните направление на дизайна. Изключително добра практика е провеждането на консултация с интериорен дизайнер или специалист в сферата на вратите.

За да улесним избягването на тази грешка, Ви предлагаме 3 изпитани комбинации, които гарантират стилна и модерна визия:

 1. Комбинация между съвременен интериор и стъклени интериорни врати.
 2. Рустик стил в съчетание с дървени врати (дърво, естествен фурнир или MDF плоскости).
 3. Еклектичен стил в композиция с врати с цветни акценти.

Не обръщаме внимание на качеството и материалите.

Една от най-важните грешки, която правим при избора на интериорни врати, е компромисът с качеството на изработката и използваните материали. Често тази грешка е в резултат на закупуването на врати с по-ниска цена и следването на заблуждаващи реклами.

Изборът на некачествени материали, обикновено води до по-бързото износване и повреждане. Не добре изработените врати, пък са предразположени към проблеми с функционирането, напр. неправилно затваряме/отваряне, скърцане, застъргване на пода и други.

Некачествените интериорни врати са значително по-трудни за монтаж и инсталация.

Най-добрият начин, по който може да се избегне тази грешка, е да направим задълбочено проучване относно различните материали, техните характеристиките, предимства и приложения.

При избора на модел врата, е препоръчително да се гледаме в детайлите на изработката. Изключително важни са панелите, ръбовете, качеството на заварките и залепването. Добра стратегия е предварително да се консултираме с професионалист в сферата на производството на врати.

Примиряваме се с липса на функционалности.

Евтините и некачествени интериорни врати често дължат ниската си цена на липсата на съществени функционалности, които могат да имат ключово значение за удобството и уюта в дома.

Ниският клас врати не предлагат достатъчно звукоизолация и пропускат шумове от другите помещения. Лошото качество може да се свърже и с липсата на пожароустойчивост, по-бързото и лесно повреждане, както и по-честата необходимост от подмяна.

Последствията, които срещаме, когато се примирим с отсъствието на различни функционалности, включват:

 • Намален комфорт у дома;
 • Липса на уединение;
 • Повишени разходи за подобрения.

За да избегнем допускането на тази грешка, трябва да проучим различните функционалности и да преценим коя е най-важна за нас и нашия начин на живот. Най-добрият начин да не попадаме в този капан е да инвестираме в качествени интериорни врати, изработени от първокласни материали и професионалисти.

Не обръщаме внимание на светлината.

Често срещана грешка при избора на интериорни врати е пренебрегването на осветеността на стаята.  Пример за това е изборът на плътна и тежка дървена врата за помещение (напр. коридор, малка кухня или спалня), в което няма достатъчно естествен светлина. Следователно стаята изглежда не само тъмна, но и по-тясна, усеща се липса на пространство и въздух.

Последствията от тази грешка включват:

 • Ниска осветеност;
 • Визуално намаляване на пространството;
 • Понижена енергийната ефективност.

Тези проблеми могат да се избегнат чрез предварително обмисляне на големината на помещението и необходимата врата. Препоръчително е интериорните врати за ниско осветени зони, да са стъклени и с възможно по-голямо стъкло.

Стъклените интериорни врати позволяват проникването на светлина в стаята!

Не се допитваме до мнението на професионалистите.

Основната грешка, допускана при избора на интериорни врати, е пренебрегването на опита и мнението на професионалистите – интериорни дизайнери, архитекти, декоратори и производители на интериорни врати.

Този пропуск е първата неточност, която правим при вземането на решение. Именно тази грешка може да доведе до неподходящ или неправилен избор, загуба на ценни функционалности и примиряване с ниското качество.

Как да я избегнем? Важно е да започнем търсенето и избирането на интериорни врати с проучване на различните производители, техните продукти, материали, възможности и условия.

Преди вземането на окончателно решение е от огромно значение да проведем консултация – да се срещнем с фирмата, да посетим тяхната складова база или производство, да направим оглед на продуктите, да чуем предложенията и съветите им.

Как да изберем добър производител? За да сме сигурни, че сме избрали доказан производител на интериорни врати, трябва да обърнем сериозно внимание на:

 • Репутацията и опита, които притежават.
 • Качеството на материалите, които се използват.
 • Възможността от изработването на разнообразни дизайни и модели.
 • Гаранцията на продуктите и условията за обслужване след приключване на покупката (напр. монтаж, ремонт и т.н.)
 • Цената и допълнителните такси.
 • Стандартите за качество и производство, на които фирмата производител отговаря.

 

Изборът на подходящи интериорни врати за нашия дом изисква огромно внимание, обмисляне и проучване. Пропускането на тези стъпки може да доведе до грешки, недоволство и допълнителни разходи.

Затова е изключително важно да се консултираме с опитен професионалист и да разглеждаме различни варианти, предлагани на пазара. С правилния избор и подход, интериорните врати ще допринесат за красотата и уюта на нашите домове!