Ламинираният паркет е популярен избор за подови настилки поради своята достъпност, издръжливост и лесна поддръжка. Той е устойчив на влага и износване, но изисква редовно почистване, за да запази своя привлекателен вид и дълголетие. За да поддържате ламината във вашия дом, апартамент или дори хотел в отлично състояние, е важно да следвате няколко основни стъпки и да избягвате често срещани грешки, които може да му навредят.

Как да почистите ламиниран паркет?

 

 • Подгответе стаята

 

Преместете всички мебели от помещението, ако е възможно. В противен случай може да ги преместите далеч от стените, за да имате достатъчно място за почистване.

 

 • Почистете праха

 

Използвайте прахосмукачка с приставка за паркет, за да отстраните праха и мръсотията от повърхността. Не забравяйте да почистите в ъглите и под мебелите.

 

 • Почистете петната

 

Ако забележите петна, нанесете малко количество универсален почистващ препарат, подходящ за ламиниран паркет, директно върху петното. Оставете го да престои няколко минути, след което го избършете с кърпа от микрофибър или парцал. Ако петното е упорито, може да опитате да го премахнете с помощта на дезинфектант за повърхности, но първо тествайте ефекта му върху малка, незабележима зона, за да сте сигурни, че няма да повреди ламината.

 

 • Изплакнете и подсушете

 

Смесете малко количество универсален почистващ препарат с вода в кофа. Накиснете мопа или парцала в разтвора и изцедете излишната вода. Намокрете пода, а след това използвайте суха кърпа или парцал, за да го подсушите напълно.

Избор на подходящи препарати и уреди

При почистването на ламиниран паркет, първата стъпка е да изберете подходящите препарати и уреди, за да запазите пода в перфектно състояние. Ето някои насоки в избора:

 • прахосмукачка с приставка – тя е специално проектирана да почиства нежно, без да оставя драскотини или други увреждания по ламинирания паркет;
 • микрофибърни кърпи или парцали – идеални за нежно отстраняване на прах и мръсотия, без да надраскват повърхността;
 • универсален почистващ препарат за ламинат – съставът му е така формулиран, че да почиства ефективно, без да уврежда защитното му покритие;
 • дезинфектант за повърхности – ако имате нужда от дезинфекция на пода, може да изберете дезинфектанти за повърхности, които са безопасни за употреба върху ламиниран паркет;
 • вода – използвайте минимално количество вода за почистване, тъй като прекомерната влага може да навреди на ламината;
 • кърпа без мъх – идеална за финалното отстраняване на всякаква влага от повърхността;
 • гъба – може да се използва за почистване на упорити петна, но внимавайте да не натискате твърде много.

Защо да изберете професионални почистващи препарати за ламиниран паркет?

Те са формулирани специално за тази подова настилка, осигурявайки ефективно почистване, без да причиняват щети. Проектирани са да премахват мръсотия, петна и микроби, като същевременно запазват оригиналния вид на ламината.

Правилна поддръжка и грижа

Редовната поддръжка и правилната грижа са от решаващо значение за запазването на красотата и дълготрайността на ламинирания паркет. Не използвайте много вода при почистване, тъй като тя може да проникне в шевовете и да причини подуване. След почистването, се уверете, че подът е напълно сух, преди да преместите мебелите или да стъпвате върху него.

Почистването на ламиниран паркет не трябва да бъде трудоемка задача. С правилните продукти, уреди и методи, може лесно да го поддържате си чист и блестящ, без да го увреждате. Запомнете, че редовната и нежна грижа е ключът към дълголетието на вашия ламинат.