Няма ясна класификация, но разликите между козметичните ремонти и дизайнерските не е трудно да се определят дори без точни критерии. Първият не предполага промяна на

оформлението или извършване на мащабна работа за изравняване на повърхности, но може да включва изграждането на малка преграда в списъка с работи. Дизайнерските ремонти винаги са големи, с преустройство, подмяна на инженерни комуникации и акцент върху интериорната декорация в съответствие с индивидуален дизайнерски проект.

Характеристики на козметичните ремонти

Основната задача е да се актуализират довършителните работи на подове, стени, тавани на стаи, понякога подмяна на врати и прозорци и водопровод. Процесът може да втвърди повърхности, така че идеята, че козметичната опция винаги е проста, бърза и евтина, е погрешна. При участие на изпълнител допълнителната работа се заплаща отделно.

Този вид ремонтни дейности се поръчват, ако повърхностите в стар апартамент са били наскоро изравнени, обект в нова сграда е закупен на груб финиш или имотът е предназначен за продажба или отдаване под наем.

Разлики между козметичен ремонт и дизайнерски ремонт:

 • евтини немиещи се тапети;
 • евтини кранове, ключове, контакти;
 • варосани тавани;
 • боядисан или покрит с линолеум под;
 • стените в банята са боядисани;
 • стари прозорци с дървена дограма или бюджетни пластмасови прозорци с двоен стъклопакет.

Следващият ремонт е необходим след 2-3 години.

Интериорът е чист, но семпъл, стандартен, апартаментът е годен за живеене. Ако подовете са покрити с евтин линолеум, той няма да издържи дори една година.

Характеристики на дизайнерския ремонт

Това е основен ремонт с европейско качество, но не обикновен, текущ, а направен в индивидуален стил. Основният акцент е върху това как ще се възприема жилището, така че се извършва зониране на пространството, монтират се висококачествени инженерни комуникации, създава се уникален интериорен стил с 3D визуализация и се използват съвременни технологии за подобряване на микроклимата. Материалите, мебелите и осветителните тела са избрани от дизайнера. 

Признаци на дизайнерски интериор:

 • наличието на плъзгащи се прегради, второ ниво за спалнята, осветителна система, разделяща пространството на отделни функционални зони;
 • стилът на всяка стая има една уникална концепция;
 • За декорация са използвани текстил, метални сплави, естествено дърво, камък, санитарен фаянс;
 • висококачествена битова техника, пожарогасителни и енергоспестяващи системи, филтриране на вода;
 • мебели, осветителни тела, текстил се изработват по поръчка.

Цената на такова довършване е висока, експлоатационният живот при внимателна употреба е до 20 години.

Отговорът на въпроса как козметичният ремонт се различава от дизайнерския ремонт: уникалност, индивидуален подход. Интериорният дизайн е оригинален, съчетаващ идеята на дизайнера и вкуса, желанията, предпочитанията и начина на живот на клиента. Апартаментът е идеален за собственика, той се чувства максимално комфортно.

Как работят нещата на практика

Не бива да вярвате на думата на собственик на апартамент, който е пуснал обява за продажба или отдаване под наем, че апартаментът е с дизайнерски довършителни работи. Най-често това е ремонт на европейско качество в определен стил. Жилището изглежда добре, но ще има нужда от актуализация след 3-4 години.

Дори при разработването на индивидуален дизайнерски проект случаите са различни. Въпреки че повечето хора харесват този тип дом, след покупка може да се окаже, че стилът на декориране на стария собственик не винаги е подходящ.

Каква е разликата между ремонта на апартамент и дизайнерския, често е трудно да се определи; всеки може да включва елементи от други видове довършителни работи. Всичко зависи от предпочитанията на клиента и качеството на избраните от него материали. Собствениците на апартаменти оценяват интериора си емоционално и пристрастно, рекламите могат да крият различни изненади зад определенията.

При избора на вид ремонт на обитаван апартамент, предназначен за тяхното семейство, клиентите се ръководят от мащаба на работата и размера на наличния бюджет. Много зависи и от това кой ще свърши работата. Големи трансформации при липса на професионално обучение и опит е трудно да се извършат самостоятелно. По време на работа трябва да намерите жилище под наем и да забравите за работа или учене.

Мнението, че дизайнерските покрития са много скъпи, не винаги е вярно. Добрият дизайнер подбира материали според бюджета на клиента, знае къде има отстъпки и кой продава или произвежда евтини мебели по поръчка. Не по-малко важен е подборът на служители. Опитен специалист ще избере изпълнител, който цени неговата репутация и следи качеството на извършената работа.