Идеите за ремонт на едностаен апартамент ще ви позволят да оползотворите малка площ, да я направите функционално пространство и да задоволите интересите на

жителите. Правилното разположение на стаите, мебелите и осветителните тела ще създадат комфортни условия за живот на жителите. В интернет можете да намерите много идеи със снимки за ремонт на 1-стайни апартаменти, които ще ви помогнат да изберете опцията, която харесвате.

Детайли, които ще добавят въздух към пространството

За да може интериорът на едностаен апартамент да даде добри емоции на членовете на домакинството, при ремонта те се придържат към следните препоръки:

 • Обърнете специално внимание на повърхностното покритие. При избора на материали за стени и тавани се предпочитат светлите цветове. Силно решение е матиран таван в пастелни нюанси или бяло;
 • Големите огледала ще направят стаята по-просторна. За това са подходящи подови опции или гардероби с огледални врати;
 • Лекият, безтегловен тюл ще ви помогне да направите пространството ефирно и просторно. Позволява проникването на голямо количество светлина в помещението;
 • В една малка стая интериорните врати играят огромна роля. За визуално увеличаване на пространството дизайнерите препоръчват избор на дървесни видове в светли нюанси. Вратите със стъклени вложки изглеждат страхотно в интериора. Тя може да бъде с различни текстури.

Тези идеи за основен ремонт на 1-стаен апартамент ще ви помогнат да създадете уютно пространство, което ще пропуска много светлина.

Зониране в едностаен апартамент: най-добрите опции

Преди да започнете ремонт, трябва да вземете решение за интересни идеи за ремонт на едностаен апартамент, които са подходящи за конкретна стая, и план за предстоящи действия. Първо трябва да решите как ще се извърши зонирането. Има няколко творчески решения.

Когато ремонтирате едностаен апартамент от вторичен жилищен фонд, можете полезно да използвате площта на складовите помещения и мецанините. Освободеното от тях пространство се използва за инсталиране на гардероб или подреждане на съблекалня.

Можете да увеличите свободното пространство, като комбинирате кухнята и стаята. Основното нещо е да не забравяте да легализирате реорганизацията в упълномощения орган. В противен случай, ако апартаментът бъде продаден, собствениците му рискуват да загубят сделката.

 

Комбинирането на баня с тоалетна спестява полезно пространство. Често в малките апартаменти има много малко място в баните и няма достатъчно площ за поставяне на пералня. Комбинирането на помещения ви позволява да разрешите този проблем.

Прикрепване на лоджия. Дизайнерите предлагат много идеи за обновяване и дизайн на 1-стаен апартамент, което ви позволява да се възползвате максимално от лоджията. В изолирана стая се обособява офис или зона за релакс.

Преградите като ергономичен елемент за зониране

Една от идеите за обновяване на малък едностаен апартамент е зонирането с мебели или интериорни предмети. Преградата позволява една стая да бъде разделена на няколко. В малка стая могат да се обособят спалня, всекидневна и кабинет. В просторен едностаен апартамент можете да разграничите до 4 функционални зони.

Дизайнерите предлагат да се използва следното като дялове при зониране:

 • функционален бар плот. Може да бъде класически дизайн, използван като маса за хранене или шкаф за съхранение на прибори;
 • отворени рафтове;
 • мобилни прегради. Най-често стъклените конструкции се използват за подобряване на интериора на малка стая. Необичаен елемент от дизайна е екранът.

Основната идея при зонирането е да направите стаята възможно най-функционална, но в същото време удобна. Чрез разумно използване на квадратурата всяка зона в стаята може да стане функционална.

Дизайнерски съвети за избор на стил

Когато създавате дизайнерски проект за едностаен апартамент, първо изберете стила на интериора. Дизайнът и зонирането на пространството зависи от това.

Минимализмът се характеризира с практичност, минимално количество мебели и декорация в топли цветове. Това е страхотна идея за бюджетен ремонт на едностаен апартамент. Такива дизайнерски решения визуално ще увеличат свободното пространство и ще направят стаите по-просторни.

Скандинавският стил се характеризира с пастелни цветове и практично обзавеждане. Но е много важно да не забравяме ярките акценти, които могат да подчертаят основните зони в стаята. Лек и безтегловен, този стил няма да претовари дори малък апартамент.

В стила на таванското помещение преградите не се използват. Характеризира се със свободно пространство. Дизайнерите зонират стая с помощта на декорация.

Други стилове се използват по-рядко в малък апартамент.

Създаване на акценти с помощта на интериорен дизайн в определена цветова схема

В малък едностаен апартамент централните зони изглеждат изгодни, когато са декорирани с ярки цветове. В същото време останалите елементи на интериора трябва да бъдат в неутрални цветове. Основната задача на дизайнера е да премахне пъстротата, така че цветовете да не се конкурират помежду си.

Визуално увеличаване на свободното пространство

Съветите за дизайн ще ви помогнат да се възползвате максимално от всеки квадратен метър:

 • За да организирате място за спане, по-добре е да изберете трансформиращо се легло, което може да се съхранява в килер или стена, или сгъваем диван. Благодарение на такива многофункционални мебели можете бързо да превърнете хола си в спалня. В допълнение, трансформиращото се легло е по-компактно от обикновеното;
 • подредете перваза на прозореца като работна зона. Организирането на работен офис в малък апартамент е трудно. Дори ако изберете компактни мебели, такава зона ще заема много свободно пространство. Перваза на прозореца е неразделна част от всеки апартамент. Използвайки го, можете да освободите единична стая от ненужни мебели;
 • закупуване на вградени домакински уреди. По-рационално е да се използват такива устройства, те правят интериора стилен и чист. Удобно е да поставите микровълнова печка и хладилник в ниши;
 • използвайте пространството на килера, за да подредите гардероб или малка съблекалня. Плъзгащите се врати ще ви помогнат да спестите квадратни метри.

 

Използвайки тези препоръки, можете да направите стаята по-просторна и удобна.

Идеи за ремонт на коридора

Инсталирането на вграден гардероб ще ви помогне да спестите свободно пространство в коридора. Ако площта е малка, достатъчно е да поставите банкет или нощно шкафче в коридора. Можете визуално да увеличите височината на таваните, като правилно организирате осветлението. Друг лайфхак е да инсталирате голямо огледало в коридора или дори на входната врата.

Подреждане на банята

За да направите банята или комбинираната баня по-просторна, трябва да се придържате към следните препоръки:

използване на светли плочки за визуално разширяване на свободното пространство; монтаж на компактни инсталации и ъглово оборудване. Такива устройства ще заемат по-малко използваемо пространство; използване на стъклена преграда в банята вместо класическа завеса. В резултат на това интериорът на стаята става по-лек.

 

Най-често, за да поставите цялото оборудване в банята, ще трябва да го комбинирате с тоалетната. В противен случай няма да можете да се възползвате максимално от свободното си пространство.

Подреждане на кухнята

Малката кухня създава големи проблеми при ремонт. Тази стая трябва да бъде направена не само красива, но и удобна и функционална. Особено актуални са идеите за ремонт на едностаен панелен апартамент, където кухненската площ е много малка.

При ремонт на кухня в едностаен апартамент дизайнерите препоръчват избора на строителни материали в светли нюанси. С малка квадратура занаятчиите препоръчват да инсталирате висок кухненски комплект под тавана. За трапезарията в такава стая е отделено малко място. Би било добра идея да направите сгъваема маса: когато е сгъната, тя няма да заема допълнително място. За малко семейство удължен перваз на прозореца може да служи като маса.

 

Основното нещо в малка кухня е да инсталирате функционални мебели за съхранение на прибори за хранене. Когато подреждате студио, можете да отделите трапезарията и кухнята с помощта на плот или бар плот.

Довършителни работи на балкона

Ако малък едностаен апартамент има балкон, той също може да бъде функционален. Първо, можете да оборудвате място за съхранение там. За да направите това, инсталирайте шкафове с рафтове или организирайте компактни системи от текстилни и пластмасови контейнери.

Второ, можете да направите стая за релакс от балкона. В топлите летни вечери използването на удобни мебели ще бъде още по-актуално. За да създадете уют, можете да поставите растения и малка маса със столове на балкона.

Осветление

В допълнение към основния полилей в едностаен апартамент трябва да се монтират прожектори или допълнителни източници на светлина. Това могат да бъдат подови лампи и аплици. Красиво осветление може да се създаде с помощта на LED ленти. Основното правило е да поставите правилно източниците на светлина в стаята, така че всички зони да са осветени. При ремонт на едностаен апартамент е оптимално да се използват лампи с различни нива и интензивност.

Дизайнерите съветват да подредите светлината по акцентните стени. Осветлението с декоративен камък или мазилка ще изглежда страхотно. Като източник на светлина за тази зона се препоръчва да изберете аплици или LED ленти.

Избор на мебели и интериорни елементи

Най-добрият избор за едностаен апартамент е изработката на мебели по поръчка. Въпреки високата цена на такова решение, то ви позволява икономично и максимално полезно да използвате свободното пространство. Когато избирате обзавеждане, трябва да вземете предвид общия стил на дизайн на апартамента и нуждите на бъдещите обитатели.

Планиране на местоположението на контакти и ключове

След като имате напълно оформена представа за предстоящия дизайн на апартамента и подредбата на мебелите, можете да започнете да планирате местоположението на контактите и ключовете. В тази ситуация е по-добре да предоставите повече от тях, отколкото по-малко.

Не е много лесно да поставите правилно превключвателите в едностаен апартамент. Първо, всички източници на светлина трябва да бъдат разделени на няколко групи. След като анализирате техния брой, можете да помислите кой от тях може да се управлява с един ключ. Превключвателният блок е разположен на едно място. Не е препоръчително да ги разпръсквате из цялата стая.

Не забравяйте за превключвателите за преминаване. Те се вземат предвид на етапа на окабеляване. Традиционните места за монтаж са в началото и края на коридора, както и на входа на помещението. Преди да започнете работа, е много важно да съставите диаграма. Същото важи и за кухнята. Правилното разположение на контактите и ключовете ще премахне необходимостта от използване на удължителни кабели.

Идеи за ремонт на едностаен апартамент от 38 кв. m има много. Дизайнерите отдавна са се научили да озеленяват такава малка площ и да отделят зоната за спане от хола. Фото идеите за ремонт на едностаен апартамент, представени в интернет, ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант и да планирате използваемото пространство.