Ремонтът на апартамент в панелен блок е свързан с редица трудности и нюанси, които трябва да се вземат предвид още на подготвителните етапи. На първо място, това е топлоизолация. Бетонът не е най-добрият материал за запазване на топлината в помещенията, така че първото нещо,

с което трябва да започнете, е изолацията на стените. И не забравяйте за водопровода - кранът ще се счупи, целият ремонт ще изплува.

Да, такива мащабни работи не са евтини, но не можете без тях, ако подготвяте апартамент, който не се продава, но ще живеете в него постоянно. Веднага щом стане топло и сухо, можете да се заемете с най-приятното нещо - да планирате интериорния дизайн.

Съдържание:

Ще научите как правилно да завършите всички етапи при ремонт на апартамент в панелна сграда от нашата статия.

Плюсове и минуси на апартаменти в панелни сгради

Първите панелни апартаменти в София започнаха да се строят в началото на 60-те години на ХХ век. Такива апартаменти бяха евтини и бяха построени достатъчно бързо. Многоетажните панели помогнаха за решаването на жилищния проблем на много семейства по това време. Апартаментите се отличават с малка площ, неудобно разпределение, висока топлопроводимост и ниска звукоизолация на стените. С течение на годините към тези проблеми се добавят течащи тръби и къси съединения в електрическите мрежи.

 

Апартамент в панелен блок

В момента все още се търсят апартаменти в панелни сгради поради ниската им цена. Има отделна категория големи панелни къщи, които се различават от типичните панелни блокове. Какви характеристики имат апартаментите в тези къщи, които трябва да се вземат предвид при ремонт?

 

Предимства на едропанелните сгради:

 • Удобни за времето си разпределения с кухни 9-12 кв. м и изолирани стаи.
 • Качеството на панелите, които се изработват в съответствие с технологиите и геометрията на завода за стоманобетон.
 • Разположението на електрическите проводници в плочи в PVC тръби.
 • Наличието на асансьор, което е необходимо за високи сгради.

недостатъци:

 • Основните стени са изградени от двуслоен стоманобетон със слой от експандиран глинобетон като нагревател. Дебелината на панела е 400 мм. Висока топлопроводимост, докато студът прониква през фугите на панелите.
 • Изпълнението на вътрешните шевове на плочите е небрежно, с нарушение на геометрията.
 • Алуминиево окабеляване.

Подготовка за ремонт на апартамент в панелна сграда

Стъпка 1. Изчислете финансите

Определете каква цена за ремонт на апартамент в панелна къща е приемлива за вас.  Преди да закупите материали, трябва да решите за какво не е нужно да пестите пари и от какво можете да спестите. По време на ремонта може да възникнат непредвидени разходи, за които също трябва да сте подготвени.

 

Цена за ремонт на апартамент

От какви материали не трябва да се пести?

 • Под и стени. Това е нещо, което ще ви служи дълги години, ако го направите добре. Подовете трябва да бъдат изравнени и покрити с устойчив на износване практичен материал. Стените също трябва да бъдат направени равномерни, а декоративното покритие може да бъде евтино.
 • Инженерна комуникация. Водопроводните и канализационните тръби, електрическите инсталации и отоплителната система трябва да бъдат направени само от висококачествени компоненти, за да няма аварийни ситуации в бъдеще.
 • Преустройство. Ако правилно планирате вътрешното пространство, можете да направите дори едностаен апартамент в удобен за вас. При преустройството винаги е необходимо да се вземат предвид техническите характеристики на помещенията, местоположението на вентилационните шахти и носещите стени. Освен това всички промени трябва да бъдат съгласувани със специални служби.

Стъпка 2. Направете подробен проект на вашия собствен апартамент

След като се договорите за цената на ремонта, пристъпете към разработването на дизайна на апартамента. Обмислете разположението на функционалните зони според вашите нужди, подредете мебелите. Отбележете също местоположението на водопровода, контактите, прозорците, вратите, арматурата и др.

За да се улесни подготовката за ремонт в тристаен апартамент на панелна сграда, ще ви помогнат почистване на стени, планове на пода и тавана, скици на стаи. Можете да поръчате дизайнерски проект от специалист с необходимите познания в областта на проектирането и ремонта. Ако не планирате да промените значително конфигурацията на помещенията, можете да се ограничите само до комуникационни схеми.

Има специални компютърни програми за създаване на интериорни проекти. Можете също така да поръчате проект за апартамент в дизайнерско бюро.

Стъпка 3. Изберете довършителни материали

Когато вземете решение за дизайна, започнете да съставяте списък с довършителни материали. Какво включва:

 • плочки за баня;
 • строителни грундове и шпакловъчни смеси за повърхностна обработка преди завършване;
 • боя, тапети, декоративни елементи;
 • врати и така нататък.

Стъпка 4. Подгответе помещенията

Така че нищо не пречи на работата, отстранете чужди предмети, освободете стаите. Също така е важно да има работещ водопровод, временна тоалетна, електрически проводник за свързване на строителни инструменти. Вземете необходимото оборудване: валяци, четки, шпатули, кофи, стълба, торби за боклук, метла, кофичка за боклук, парцали.

Стъпка 5. Демонтирайте всичко ненужно

Преди всичко разглобете и премахнете старата вградена мебел, ако има такава. Също така унищожете ненужни конструкции, стени, разширете отворите за прозорци или врати. Строителните отпадъци трябва да бъдат премахнати от апартамента. За мръсна работа можете да наемете строителен екип, чиито задължения включват почистване на помещенията и извозване на боклука.

 

Демонтажни работи

След като решите услугите на специален екип за ремонт на апартамент в панелна сграда, вие се предпазвате от много проблеми: демонтаж на ненужни конструкции, закупуване на инструменти, загуба на време и усилия за довършителни работи.

Стъпка 6. Измерете стаите

За поръчка на нови прозорци или врати, както и вградени мебели са необходими размери на помещението. За измерване можете да повикате професионален измерител от фирмата.

Стъпка 7. Сменете водопроводи, комуникации за отопление и измервателни уреди

Ако се планира подмяна или прехвърляне на окабеляване на водопроводи, отоплителни тръби, измервателни уреди, действията трябва да бъдат съгласувани със съответните компании. Жилищните офиси имат свои собствени графици за спиране, в съответствие с които ще трябва да действате. Препоръчва се да се монтират спирателни и контролни вентили на щранга, така че да е възможно сами да затворите водата по всяко време.

Състоянието на апартамента след ремонт в панелна сграда трябва да се подобри значително за цял живот. Необходимо е да се приведат в ред водопроводните и канализационните тръби, отоплителната система, да се направи удобно, висококачествено електрическо окабеляване. Само тогава можете да мислите за красотата на интериора на новия апартамент.

Най-важният етап от ремонта на апартамент в панелен блок

Панелните сгради са доста стари. Основният им проблем е, че топлината излиза от апартаментите през шевовете на плочите. С течение на годините, след свиване на конструкцията на къщата, се появиха пукнатини по фасадите, което само задълбочи проблема с топлинните загуби. В получените кухини се появиха мухъл и гъбички. Това доведе до почерняване на тапетите, влага в ъглите и санитарните възли.

В началото на всеки ремонт препоръчваме първо да премахнете празнините между плочите, в противен случай новото покритие бързо ще стане неизползваемо и парите ще бъдат пропилени.

 

Основен ремонт на апартамент в панелна сграда

Какво да правим с шевовете между панелите, които носят толкова много проблеми? Как да премахнете празнините между плочите на закрито? Има няколко начина:

 • Монтажна пяна. Този инструмент е в състояние да запълни всички празнини. Не изисква специални знания и много време за работа. Пяната изсъхва бързо и осигурява запазване на топлината в апартамента. Единственият недостатък е, че излагането на пряка слънчева светлина ще развали материала.
 • Полиуретанова пяна. Евтин и лесен за използване уплътнител за шевове. Полиуретановата пяна е устойчива на слънчева светлина и гниене. Недостатъците на този метод включват факта, че навлизането на влага в материала, замръзването му през зимата води до разрушаване на конструкцията.
 • Комбиниран метод. Комбинация от монтажна пяна и полиуретанова пяна. Първо, шевовете се запълват с 30% пяна, след това с полиуретанова пяна. В края на празнината те се обработват с мастика или циментова мазилка.

За всеки конкретен случай се избира различен материал. Всички тези методи са добри за изолиране на помещенията от студа.

Основният ремонт на апартамент в панелна къща включва защита на помещенията от загуба на топлина през фугите между плочите. За да направите това, те са запечатани. Последователността на работа е следната:

 • Почистване на шевове от стари уплътнителни материали, мръсотия, отломки.
 • Нанасяне на пяна.
 • Запълване с пореста изолация.
 • Обработка на шевове с уплътняваща смес.

В панелните апартаменти топлината се задържа лошо поради изграждането на външни стени. Те трябва да бъдат допълнително изолирани отвън, тъй като вътрешната изолация допринася за разрушаването на конструкциите.

Ако вашият апартамент не се намира на приземния етаж, ще бъде трудно да се извърши работа. Струва си да потърсите услугите на индустриални катерачи.

Преди да инсталирате изолационния материал, стените трябва да бъдат почистени от мръсотия и прах. След това повърхността се грундира и се полага слой топлоизолационен материал.

Най-евтиният вид изолация е пяната. За да могат листовете материал да се залепят добре към стената, се използват специално лепило и дюбели. Фугите на пеноплочите се запечатват с монтажна пяна. Излишният материал се отрязва с нож. Върху изолацията се полагат тънка мрежа и слой мазилка. Изсушеният състав може да бъде боядисан във всеки цвят, който ще пасне на фасадата на сградата.

Изолацията на апартамента от външната страна на къщата е възможна само след съгласуване с компетентните органи. Обикновено отговорните служби не създават проблеми и позволяват на собствениците на апартаменти да изолират фасадата от собствения си апартамент. След като завършите тази работа, можете да започнете да декорирате помещенията.