Панелната сграда принадлежи към категорията икономични жилища по много обективни причини. Това е неуспешно оформление и малка площ от кухнята, банята, коридора - местата, които са най-посещавани от домакинствата.

Рядка възможност да се направи компетентно преустройство и основен ремонт, но най-важното е лошото качество на материалите и незадоволителното ниво на строителни работи по време на строителството на сградата.Какво да направите, ако вероятността да закупите нов дом е нула или няма особено желание да се преместите, защото харесвате района на пребиваване или апартаментът е скъп като спомен?

7 основни етапа на подготовка за ремонт на панелен апартамент

 1. Оценете бюджета

Решете колко сте готови да похарчите за ремонт. Завършването на малко студио с бюджетни материали ще струва най-малко 20 хиляди лева. Когато планирате разходите за ремонт, препоръчително е да се придържате към гъвкав подход: струва си да инвестирате максимално в някои елементи на ситуацията, тъй като промените ще струват доста пари; други стъпки могат да ви спестят пари. Не забравяйте да имате предвид, че в процеса на подреждане на жилище ще възникнат непредвидени разходи.

На кои етапи икономиката не е подходяща?

 • Подът и стените са вашата дългосрочна инвестиция. Подът трябва да бъде равен, подовото покритие трябва да е устойчиво на износване, практично и красиво. Също така е важно да се обърне специално внимание на подготовката на стените. Но тяхното крайно покритие може да бъде евтино.
 • Инженерни комуникации: вода, канализация, електрическа инсталация, отопление. На тези етапи трябва да се обърне специално внимание, тъй като отстраняването на повреди и техните последствия понякога е скъпо.
 • Преустройство. Правилната организация на жилищното пространство ви позволява да изстискате максималната функционалност и комфорт от ограничената площ на апартамента. Когато планирате разрушаване или изграждане на прегради, прехвърляне на комуникации, е необходимо да се придържате към строителните норми. Някои промени трябва да бъдат съгласувани с държавните агенции.
 1. Направете детайлен проект на бъдещия апартамент

Когато има сигурност с бюджета за ремонт, можете да планирате обзавеждането и интериора на апартамента. За да получите най-добър резултат, плановете на стаите ще помогнат, включително подреждането на мебелите и поставянето на осветително оборудване. Те трябва да имат врати, прозорци, оборудване за климатичен контрол, декоративни елементи.

Оптимално е проектът да съдържа работни чертежи, оценки на декора и компютърна 3D визуализация. Желателно е тези подготвителни работи да бъдат извършени от специалист с необходимите компетенции. Ако планирате да ремонтирате без нестандартни решения или сложно преустройство, тогава можете да се ограничите до комуникационни схеми.

Можете сами да направите дизайнерски проект или да се обърнете към професионалисти и да поръчате  дизайн на апартамент от фирма.

 1. Вземете решение за материалите

След като изберете вида на покритието, трябва да направите списък с предстоящите работи и съответните им материали. Трябва да изберете:

 • плочки за баня;
 • строителни смеси за подготовка на повърхности за облицовка;
 • боя, тапети, декоративни елементи;
 • врати и така нататък.

 

 1. Подгответе апартамента

За ремонт са необходими поне минимални удобства. ВиК оборудването трябва да работи, необходима е временна тоалетна. За да свържете електрически инструменти и осветителни тела, ще ви трябва електричество, трябва да се погрижите и за наличието на удължителни кабели. Струва си да закупите необходимото оборудване: шпатули, валяци, четки, контейнери за боя и разреждане на строителни смеси, стълба, почистващи препарати, торби за боклук, защитен филм.

 1. Премахнете ненужното

Ако преустройството е включено в проекта, демонтирайте допълнителните дялове. Разширете отворите за прозорци и/или врати, ако е необходимо. Препоръчително е да поверите тази тежка работа на строителния екип. Те ще направят всичко бързо и ще изнесат боклука. Между другото, демонтажът на всичко излишно е включен в ремонта до ключ. Ако решите да поверите подобряването на апартамента на професионалисти, не е нужно да купувате инструменти, да поглъщате прах от мазилка или да не правите много вдъхновяваща работа.

 1. Направете измервания

Планирайте смяна на прозорци и врати? Направете необходимите размери или поканете измерител, след което поръчайте прозорци и врати.

 1. Преместете водопроводи, отоплителни комуникации и измервателни уреди

Ако проектът за ремонт включва промяна в окабеляването и прехвърлянето на измервателни уреди, тогава вашите действия ще трябва да бъдат координирани със съответните организации. Жилищните офиси имат график за спиране, ще трябва да се приспособите към него. По време на спирането на щранга има смисъл да инсталирате спирателни и регулиращи вентили, така че вече да не зависи от рутината на управляващата компания.

Предлагаме да се съсредоточим върху това преди всичко, оставяйки второстепенни въпроси относно цветовата схема на тапета или марката санитарен фаянс за по-късно. Нашият опит казва, че докато помещенията замръзват или се наводняват, инженерните комуникации не работят, е преждевременно да се говори за дизайн.

Трудности на жителите на панелни апартаменти в София

„Ремонтният екип” многократно е извършвал ремонти на обекти в панелни апартаменти, откъдето са и задълбочените познания по проблема.

Така че най-често собствениците се притесняват за:

 • Междупанелни шевове, които понякога изглеждат като през пукнатини на улицата, в резултат на това апартаментът винаги духа и е студен. Запечатваме междупанелни шевове, изключвайки проникването на нежелан въздух и замръзване.
 • Ледени стени, които постоянно се мокрят и покриват с плесен, а през зимата дори скреж. Извършваме изолация и хидроизолация на външни стени, използваме специални съставки и висококачествени материали.
 • Окабеляването е друга "слаба точка" на панелните апартаменти. Подменяме старата алуминиева инсталация с нова медна, извършваме окабеляване на контакти и ключове.
 • ВиК работипо подмяна на щрангове за студена и топла вода, тръби и старо оборудване. След това налягането на подаваната вода се увеличава, водата става чиста без примеси и ръжда.
 • Премахване на санитарната кабина, която заема място в тесните условия на банята и тоалетната, обединявайки двете помещения по желание. Това ви позволява да подредите водопровода по съвсем различен начин, според нуждите на семейството.
 • Довършителни работи на апартамента, включващи изравняване на стени, подове и тавани по нови технологии, нанасяне на финишно покритие, подмяна на врати и прозорци.
 • Преустройство: преместване на врати, разрушаване на стена, комбиниране на балкон и стая, преместване на мокри петна.

Компанията „Ем Строй Ремонти” предлага услуги за ремонт и декорация на помещения, включително панелни апартаменти в София. Богатият опит в тази област и искреното желание на всички клиенти да живеят при добри условия формираха специален подход към този тип жилища за бригадата.

Заслужава да се отбележи, че компанията извършва както ремонт на апартаменти до ключ, така и индивидуална работа по желание на клиента, например запечатване на шевове или подмяна на щрангове и окабеляване. Този подход позволява на много семейства да извършват ремонт постепенно, въз основа на финансовите възможности.

 

Както можете да видите, ремонтът на апартамент в панелна къща е съвсем реален и по силите. Човек трябва само да подходи правилно към този процес и още по-добре да се консултира с професионалисти. „Екипът за ремонт“ ще ви разкаже за характеристиките на ремонта и декорацията, ще подчертае основните проблеми и ще ви ориентира по отношение на времето и разходите.