Повечето съвременни покривни материали имат дълъг експлоатационен живот и не изискват ремонт или подмяна в продължение на десетилетия. Въпреки това, поради различни причини, които ще обсъдим по-долу, на покрива на къщата се образуват пукнатини и стружки,

което води до малки течове на покрива на къщата. Отначало такъв проблем изглежда незначителен, но ако го пренебрегнете, малък проблем ще прерасне в голям разход с подмяната на покрива и ремонта на цялата къща. Защо е важно да ремонтирате покрива на къщата навреме, ще разберем днес.
Видове повреди по покрива на къщата
Сред щетите по покрива на къщата има не само чипове и пукнатини в покривния материал. Има голямо разнообразие от повреди на покрива у дома и специалист по покриви винаги може да определи причината за инцидента според естеството на щетите. Ще проучим и причините за повреда на покрива, за да не допуснем очевидни грешки в работата на покрива.

Повреда на покривната повърхност. Честа причина за подобна ситуация е неправилният избор на покривни и изолационни материали. В случай на грешки при избора на материал, вещества, които не издържат, например, ниски температури, попадат на покрива. След първата зима покривът започва да тече.
Точкови пукнатини на покрива. Дупки, порязвания и пукнатини, които са разположени отделно и нямат свързан характер, се образуват поради нарушения на технологията на транспортиране и полагане. Тоест в такава ситуация може да се появи микропукнатина дори на етапа на монтиране на покривния материал, но те не са му обърнали внимание или той бил невидим, а след това експлоатацията в различни климатични условия си свърши работата и пукнатината нараства.
Отлепване на покривен материал. Проблемът е типичен за плосък покрив, особено за мек покрив . Причината е нарушение на технологията на полагане на покривен материал. Например, за инсталиране на мек покрив е важно да почистите добре повърхността преди полагане. Прахът и мръсотията, попаднали в състава, намаляват производителността на материала.


Подуване на покривен материал. В случай на лош контакт и хидроизолация, влагата се получава между слоевете, която се кондензира при нагряване, образувайки пара. Долна линия: подуване с по-нататъшното образуване на гънки върху покривния материал.
Материалът има дълъг експлоатационен живот, но човек е в състояние да го износва, като неправилно управлява покрива. Например, повечето видове меки покриви не понасят точкови натоварвания (ходене по покрива) и не са подходящи за такива тестове за якост.
Физическо въздействие върху покривен материал. Тази категория включва падането на тежки предмети върху покрива на къща (голяма градушка, дърво), което най-често е събитие от непреодолима сила.
Видове ремонт на покрива на дома
За да се разбере необходимостта от ремонт на покрива на къщата и степента на проблема, е необходимо визуално да се оцени ситуацията. Помнете причините за повреда на покрива (не можете да ходите по покривния материал), така че ние ще извършим проверката на тавана, от вътрешността на къщата. Като правило, ако има проблем, той ще бъде веднага видим, а на тавана ще остане упорита миризма на влага. Ако е възможно да се избере дъждовен ден за одита, това ще ускори проверката и идентифицирането на проблемите. Не забравяйте, че намереният теч не означава, че покривът е повреден на това място: поради технологията на фермата повредата на покрива може да бъде по-голяма от мястото, където водата прониква в къщата. За да определите конкретното местоположение на повредата, трябва да се изкачите на покрива.
Визуална проверка на покрива ще ви даде информация за вида на ремонта на покрива у дома.
Ремонт на покрив. Най-малко травматичната работа, която е точков проблем, чието премахване не отнема много време. При редовна и навременна проверка на покрива на къщата всички ремонти ще завършат с точково възстановяване.
Основен ремонт на покрива. Когато размерът на щетите на покрива заема повече от 40% от общата площ на покривното пространство, подмяната на точките на проблемните зони вече няма да помогне и няма да бъде ефективно поради големия брой интервенции. В този случай говорим за основен ремонт, който представлява пълна подмяна на покривния материал (демонтаж, подготовка на повърхността, монтаж на нов материал).
Ремонт на покривна система на покрива. Този артикул не се прилага за покривен материал, но игнорирането на счупване на системата на рафтовете ще доведе до не по-малко неприятни последици от течовете на покрива. Необходимостта от ремонт на ребрата става видима по време на визуална проверка на покрива от тавана. При частично увреждане на гредите засегнатата зона се изрязва, почиства и се поставя нова, последвана от фиксиране. С пълни повреди ще трябва да се подменят ребрата, което ще изисква отваряне и подмяна на покрива от външната страна на покрива.
Ремонт на покривната обшивка. Както и ребрата, покривната обшивка е от голямо функционално значение, проверката на състоянието и ремонтът, ако е необходимо, е задължителен етап от ремонта на покрива. И за съжаление, в този случай не може да се направи без демонтиране на покрива. За да може рамката да издържи по-дълго, е необходимо да се обърне внимание на висококачествената хидроизолация и покритието на материала със специални защитни импрегнации.
Видове материали за ремонт на покриви
Материал за ремонт на покрива се избира от всеки собственик на къщата, въз основа на няколко показателя: степента на повреда на покрива, инсталиран покривен материал, финансови възможности. Има четири основни материала, използвани за точков ремонт на покрива.
Лепило за уплътняване на покриви. Съставите се използват за уплътняване на фугите между плочите на покривния материал, както и в челните фуги в близост до комина, тръбата и други функционални промени в равнините. Лепилният състав се предлага в различни конфигурации, което ви позволява да изберете необходимия материал, подходящ за определен тип ремонт на покрива. Уплътнителната лента е удобна за свързване на шевове и премахване на пукнатини, в тръбите за пистолета се правят уплътнители на базата на силикон или акрил, вискозен полиуретан и двукомпонентни смеси на базата на каучук се нанасят с четка или валяк.
Мастика за ремонт на покрив. Битумната мастика е универсален материал за ремонт на покрив. Мастика не само елиминира повреди, но също така е хидроизолация. Покритието, създадено от битуминозен мастик, цяло и равномерно, покрива целия покривен материал. Недостатъците на битумната мастика включват тясна посока на употреба, само при плоски покриви и мек покривен материал е възможно да се използва мастика, а също така е необходимо внимателно да изберете деня за работа с мастика. Времето трябва да е слънчево, топло, без риск от валежи, защото преди материалът да се втвърди, водата ще наруши технологията, частично измивайки материала от покрива.
Уплътнител за метален покрив. Метален покрив може да бъде ремонтиран със специален уплътнител, ако е необходимо. Този уплътнител съдържа битуминозна мастика и силикон. Благодарение на последното няма ограничения в работата, които се намират в конвенционалната битумна мастика. Възможно е да се работи с уплътняващо съединение дори при влажно време и дори при ниска температура на въздуха. Единственото ограничение е, че не се препоръчва използването на уплътнител в комбинация с изолационна пяна.
Боя за метален покрив. Друг начин за удължаване на живота на покривен материал, изработен от метал и поцинкована стомана, е използването на специални емайли и бои. Основната задача на бояджийското покритие е да предпазва металната плочка от механични натоварвания, както и от въздействието на околната среда, което причинява корозия на метал и увреждане на покривния материал. В състава на бои и емайли има частици, които могат да удължат живота на продукта с два, а дори и три пъти. Както в случая с инспекцията на покрива и системата с релси, правилността и навременността на обработката са важни. Освен това е важно да се разбере, че уплътнителят за метален покрив и боята за него изпълняват различни задачи и не могат да се заменят един друг.
Ремонтът на покрива на къщата е важен етап от грижите за вашия дом. Само навременното намиране и решаване на проблема може да увеличи експлоатационния живот на сградата и комфорта на престоя в нея.