Днес едно от най-популярните решения за борба с топлинните загуби в частна къща е изолацията на стените. Това може да стане по няколко достъпни и популярни начина:
вътрешна изолация на стените на къщата, външна изолация на стени с топлоизолационна мазилка

или външна изолация на стени на къщата с пяна пластмаса.

Всяка от представените опции има свои предимства и определени ограничения. Ето защо е най-добре да проучите внимателно всеки метод на изолация, преди да изберете какъвто и да е метод.

Изолацията на външни стени е най-популярният метод и има най-големи предимства. Външното завършване на фасадата увеличава здравината на стените и запазва естетиката. В същото време нуждата от топлинна мощност ще бъде по-малка, което ще спести електричество или гориво за котела .

Стена, изолирана отвън, ще абсорбира по-малко влага и следователно по-малко деформация. Всички температурни спадове ще падат върху изолационния слой, докато стаята поддържа комфортни условия за хората. С външния метод на изолация, животът на стените се увеличава. Повишени са звукоизолационните свойства на стените, което също е едно от предимствата.

Недостатъкът на външната изолация на стените е само сезонността на работата. Тъй като всички довършителни процеси за външна изолация трябва да се извършват през топлия сезон. Такива изисквания са необходими, за да могат материалите да изсъхнат добре и да се втвърдят, поради което експлоатационният им живот ще бъде по-дълъг.

Външната изолация на стените на къщата може да се извърши както с плочи от минерална вата, така и с експандиран полистирол. За фиксиране кои специални смеси се използват.

Също така е възможно да се изолира външната страна на стената на сградата с топлоизолационна мазилка с полистирол. Готови смеси за приготвяне на такава мазилка могат да бъдат закупени свободно в железария.