Има няколко вида подови настилки. Просто трябва да имате определена сума средства, а каталогът ще ви предложи различни гладки, релефни, топли, студени, цветни и неутрални опции. Но какво ще стане, ако искате да спестите от подови настилки и нямате желание да разчитате на майсторите? Запълването на пода с епоксидна смола е рационално решение в такава ситуация.

Как да направите настилка с епоксидна смола със собствените си ръце? - казваме по-долу. И също така дайте съвети относно този процес, разгледайте неговите характеристики, недостатъци и предимства.

Епоксидна смола - какво е това?

Ако отидете малко по-дълбоко в химията, тогава епоксидната смола е полимерен материал, който се състои от два елемента (самата смола и втвърдителя). Те се смесват, изсипват се върху настилката.

В резултат на реакцията, която протича вътре в сместа, се образува много твърдо и механично устойчиво вещество. В зависимост от състава на епоксидната настилка могат да се получат два различни резултата.

Полиуретан . Такъв материал има най-високо ниво на якост. Днес такива покрития се използват в търговски центрове, летища, фабрики, дори паркинги. С механично въздействие той е в състояние да се справи дълго време; той не се страхува от драскотини и други деформации.

Всичко опира до разходите. Малко вероятно е в апартамента да шофирате върху подове от епоксидна смола в кола или да поставите някакви невероятно тежки предмети върху него. Така че е по-добре да спестите малко и да купите малко по-опростен вариант.

Полимер . Подът от епоксидна смола  е направен от точно такава смола. Има доста високо ниво на здравина и устойчивост на външни влияния. Но струва по-малко от полиуретановия състав.

В този случай можете да експериментирате с цветовете, дори да създавате цели картини на пода. Просто трябва да имате въображение и правилен подход към работата.

В противен случай епоксидният под е нетоксичен, лъскав и много ковък в ранните етапи. Преди да започнете да го използвате, важно е да идентифицирате плюсовете и минусите, с които ще трябва да взаимодействате.

Предимства и недостатъци

След като се занимавахме със състава, стигнахме до извода, че епоксидните подове в апартамента ще се превърнат в нетоксично, привлекателно решение. Предимствата на епоксидния под не свършват дотук. Има още няколко точки, свързани с използването му.

Солидност. Ако използвате плоча за подова настилка, но няма да можете да избегнете фуги и шевове, освен това те ще се замърсят с течение на времето. Запълвайки пода с епоксидна смола, не срещате недостатъци в шевовете и неравностите. Ако подходите правилно към процеса, тогава в резултат ще получите монолитен и равен под.

Време на работа. Говори се, че ако напълните пода с епоксидна смола, той ще ви издържи вечно. Разбира се, за това трябва да спазвате всички нюанси в процеса на изливане (ние говорим за тях по-долу).

Водоустойчив. Ако някога сте имали подови настилки и ламиниран паркет и сте били наводнени от съседи отгоре, тогава проблемът с подутите подове ви е известен като никой друг. Така епоксидните подове не само няма да се надуят и деформират, но и ще изсъхнат за много кратък период от време.

Грижи след пълнене. Капакът е много лесен за почистване и поддръжка. Тук голямо влияние оказва липсата на шевове. Достатъчно е редовно да миете подовата настилка със специални препарати (въпреки че тяхното присъствие не може да се нарече задължително) и тя ще блести като в първия ден на работа.

Топлоустойчивост. Термоустойчивостта на смолата е на най-високо ниво. Можете дори да запалите огън върху него - нищо няма да му се случи.

Дизайнерски решения. Ако предварително се консултирате с опитен човек, тогава можете да създадете цял шедьовър под тавана във вашия апартамент. Пейзажи, абстракции и много други са създадени с помощта на примери за подове от епоксидна смола.

Не без редица недостатъци . Но те са непостоянни и са пряко свързани с това как ще третирате настилката.

Щета. Ако все пак успеете по някакъв начин да навредите на пода, ще бъде доста трудно да коригирате ситуацията. Ако излеете друг слой в получената дупка, тогава твърдостта ще бъде нарушена и определено количество въздух ще се вижда с просто око;

Демонтаж. И ако можете сами да напълните подовете, тогава демонтирането им без специални инструменти няма да работи. Твърдият материал не може да бъде отстранен като същия дървен ламинат.

Сред минусите може да се посочи цената на работата. Но тъй като ще направим епоксидния под в апартамента със собствените си ръце, този фактор може да бъде изключен.

Както можете да видите, броят на предимствата очевидно надвишава списъка с недостатъци.

Видове покрития

В апартамент се прибягва до два вида покрития: тънкослойни и дебелослойни.

Тънък слой . Излива се на един тънък слой и се суши шест часа. Прилагането на фотопечат или други декоративни решения в този случай няма да работи. Освен това показателите за якост ще бъдат по-ниски, отколкото в случай на дебело покритие.

Дебел слой . Излива се на два или дори три слоя и представлява подова настилка с височина няколко сантиметра. Можете да приложите фотопечат или други дизайнерски решения.

Технология на изливане

За да започнете, трябва да направите списък с инструменти. Опитахме се да излезем с минимален набор, за да повлияем леко на бюджета на работата.

Списъкът е както следва:

 

Дюзи за обувки за ходене по боядисани повърхности и респиратори.

Строителна прахосмукачка (обикновена метла също ще свърши работа).

Епоксидна смола (двата компонента).

Няколко ролки с дълга купчина (вземете ролки с дълъг вал).

Широки шпатули и строителен миксер (можете да го наемете в специални услуги).

Състав на грунд.

Контейнер, в който ще се смесва съставът (вземете два наведнъж, за предпочитане кръгли).

Иглен вал (може и под наем).

Прочетете също   Как да почистите шевовете между плочките в банята: 8 начина

Сега нека да преминем към същинската процедура за изливане на пода с епоксидна смола. Разделихме го на два етапа:

Подготовка . Почистваме бетонното покритие от прах и нанасяме върху него един или два слоя грундиращ състав. Когато грундът изсъхне, почистете го с прахосмукачка или преминете по цялата му повърхност с метла. По принцип, ако апартаментът или стаята са малки, един човек може да се справи с тази работа;

Напълнете . Тук трябва да се уверите, че имате свой приятел или спътник с вас, за да ви помогне да напълните пода с епоксидна смола. Желателно е да е мъж, тъй като ще трябва да работите дълго време с тежки контейнери.

Първо покриваме пода с първия слой смола (един или два милиметра) и минаваме по цялата му повърхност с игла. Ще имате не повече от половин час.

След шест до осем часа можете или да запълните междинния слой с някакъв декоративен елемент, като фотопечат.

След това се излива горният слой, той трябва да е по-дебел от долния. Преминаваме по него с метална ролка и оставяме да изсъхне. Покриваме горния слой с лак за един ден (това не е задължително).

След една седмица можете да стъпите на пода, да инсталирате съдомиялни, перални, хладилници, шкафове и т.н.

 Източник - Ем Строй Ремонти