Тапетът е най-популярният довършителен материал за апартамент. Популярността му се крие в лекотата на инсталиране и дълъг експлоатационен живот. Избирайки тапет, ние се опитваме да намерим безопасен и висококачествен довършителен материал, така че той

не само да радва окото, но и да не влияе на здравето ни. Тапетите от корк напълно отговарят на тези критерии.

Съдържание:

Плюсове и минуси на корк тапети

Основното очевидно предимство на корковите тапети е неговата естественост и екологична безопасност. Тапетът от корк е съставен от дърво и естествени смоли, получени чрез нагряване и пресоване на дървесен чипс. Липсата на химични компоненти позволява използването на тапет от корк в апартамента на алергичен човек и в детската стая. Други плюсове на тапети от корк включват:

 • Висока производителност на звукоизолация и топлоизолация, тапетът поддържа комфортен вътрешен климат.
 • Те не се нуждаят от поддръжка и измиване, благодарение на специална восъчна импрегнация, те са антистатични, не привличат прах и мръсотия.
 • Коркът е дишащ материал, освен това има антисептични свойства, което предотвратява образуването на мухъл и плесен, появата на насекоми и други опасни микроорганизми.
 • Коркът не се страхува от ултравиолетовите лъчи, не избледнява или променя формата си, когато е изложен на слънце.
 • Материалът е покрит със специални импрегнации, които предпазват корка от изгаряне.
 • Естественият външен вид ще резонира в душата на всеки клиент. Освен това естественият материал се вписва идеално във всеки стил.

Важно е обаче да запомните за недостатъците на корковите тапети. Използването на коркови тапети изисква висококачествена подготовка на основата. Изборът на цветова палитра е ограничен, тапетите са представени в естествени дървесни нюанси. Покритието не е защитено от механично натоварване, поставянето в детската стая не е оправдано поради възможността за увреждане на корка. Но основният недостатък на корковите тапети е високата цена на материала.

Видове коркови тапети

В зависимост от формата на освобождаване има 5 вида коркови тапети:

 

 • Корк тапет без основа. Те се продават на руло, състоят се от пълен корк. Поради своята крехкост материалът не е популярен.
 • Тапет от корк върху хартиена основа. Лек, гъвкав, лесен за инсталиране, издръжлив поради лепилната основа.
 • Тапет от корк на нетъкана основа. Те се характеризират с повишена здравина и издръжливост.
 • Коркови плочи. Те имат стандартен размер, инсталират се лесно и бързо, но цената на версията с плочки е още по-висока.
 • Самозалепващ се корков тапет. Удобен монтаж, не се изисква закупуване на допълнителни материали, работата може да се извърши сама.

Критерии за избор на тапет от корк

Тапетът от корк е скъп довършителен материал, така че направете покупка отговорно. Обърнете внимание на критериите за избор на тапети от корк, те ще ви помогнат да решите.

 

 • Дайте предимство на доказани, доказани производствени фирми. Вижте сертификатите за качество, проверете дали има гаранция за довършителния материал.
 • Преди да закупите, огледайте тапета, материалът трябва да бъде равномерно оцветен, без големи петна и чипове.
 • Изборът между основен тапет и хартиена или нетъкана подложка почти винаги се решава към основата. Но изборът между хартиена и нетъкана основа зависи от местоназначението на тапета. На места с повишено натоварване на стените (детска стая, коридор) изберете нетъкана основа, в хола или спалнята има достатъчно хартиени тапети.

 

 • Поради оскъдността на цветовете, премислете предварително основата на сенките във вътрешността на избраната стая. Тапетите се предлагат в жълти и кафяви цветове, ако искате да разнообразите дизайна - използвайте ярки и контрастни аксесоари.
 • Изберете покритие въз основа на предназначението на помещението, в което планирате ремонт. За кухнята тапетът от корк с восъчно покритие е подходящ за защита на стената от влага, за коридора, спиране на нетъкана основа, а за детската стая отделете естественото покритие без обработка и допълнителни импрегнации. В банята не се препоръчва използването на коркови тапети, дори когато покриването на основата е с водоотблъскващо съединение.

Корк тапетите са модерни, екологични стенни покрития. Бъдете отговорни, когато купувате материал, за да не съжалявате за пропилените пари.