Мазето изпълнява защитната функция на сградата от влагата на естествените валежи, действието на подпочвените води, както и от въздействието на температурните промени при смяна на сезоните. Следователно материалът за облицовката на цокъла трябва да бъде практичен, устойчив на външни влияния и издръжлив.

Като правило те избират материал от камък, тухла или бетон. Всеки от тези материали има различни технологии за оформяне,външен вид и свойства. Облицовката на цокъла трябва да бъде избрана според няколко параметъра, като се вземат предвид кои стени на сградата са по-високи от цокъла.

Един от вариантите за облицовка е естествен камък. Полагането на камъни започва от ъглите, като се вземат най-големите и трайни камъни. Камъкът за облицовка се полага върху циментова замазка и шевовете между камъните се запълват с нея. Камъните за облицовка се избират с най-равномерна повърхност. Повърхността на цокъла се изравнява с бетон или цимент. Тази опция за облицовка се използва по-често с лентов тип основа.

За облицоване с тухла изберете червена тухла, тъй като силикатът не е достатъчно здрав, когато е изложен на замръзване и влага. За да се увеличат устойчивите на замръзване свойства на мазето, тухлата се поставя на един и половина до два реда. След полагане на тухлата обикновено се извършва мазилка на мазето, понякога се извършва допълнително гладене върху мазилката (нанасяне на цимент). Обикновено върху повърхността на мазилката на основата се нанасят специални водоустойчиви бои или бои с висока степен на устойчивост.

За къщи, които изискват сутерен с висока якост, използвайте опцията за бетон на леене на място. По време на изграждането на конструкцията се прави необходимия кофраж, след което се излива бетонна основа по целия периметър без шевове. Не се препоръчва боядисване на бетонната основа, тъй като боята няма да продължи дълго.

За варианта на типовете основи / цокли, вдлъбнати в стената (и не само), можете да използвате различни видове облицовъчни плочки. Това могат да бъдат клинкерни плочки, полимерни пясъчни плочки, смолни плочки, каменни плочки и изкуствен камък. Този вид облицовъчни плочки има различна структура и имитация на различни материали. Инсталирането му е прост процес.

Можете да използвате бетонни блокове, които са прикрепени към циментов разтвор. Ако е необходимо, незапълнените кухини на мазето се запълват с бетон.

Не трябва да избирате най-евтиния облицовъчен материал, защото разходите за полагане и допълнителна обработка на мазето със защитни материали ще доведат до много по-високи разходи. Красивото, като правило, не може да означава евтино.

Ако търсите майстор или фирма за вашия ремонт, следните връзки може да са ви полезни: