От незапомнени времена, технологията за приготвяне на венецианска мазилка е достигнала до нас. Въпреки че за първи път е била използвана в древен Рим, а днес венецианската мазилка се счита за един от най-изящните и скъпи довършителни материали.

В древни времена мраморът е бил много популярен; той е бил използван както за строителство, така и за създаване на скулптури. Явно мраморния прах оставял много обработка на бучки и било жалко да се изхвърля.

Основата на съвременната смес се състои от най-малките частици мрамор, вар, гипс, гранит, кварц, малахит, оникс или други ценни декоративни камъни. Малките частици създават фин модел, докато по-големите имитират текстурата на изсечен камък. Най-често като свързващо вещество се използва гасена вар или акрилна основа.

За оцветяване към сместа се добавят различни растителни или синтетични пигменти, които осигуряват на материала широка гама от цветове и нюанси.

Както всеки аристократ, венецианската мазилка е претенциозна, но само по отношение на нанасянето й върху стените. Ето защо е по-добре да поверите тази операция на майсторите. Те ще го направят бързо и евтино, което няма да повлияе на цената на апартаментите. И вашето студио ще придобие нов облик.

В резултат на правилно подбран състав от мазилка и професионално извършена работа ще се получи тънък, издръжлив, безшевен слой с добро представяне. Венецианският материал е екологичен, огнеустойчив, паропропусклив. Мазилката не реагира на химикали и не се страхува от бактерии и плесени.

Венецианската мазилка има още едно предимство пред мраморните плочи. Може да се използва там, където довършването с мрамор е трудно - на тавани и различни архитектурни елементи.

Мазилката предава точно оптичните свойства на мрамора - повърхността блести и сякаш свети отвътре. Вените, заедно с играта на светлината, създават уникални шарки, оригинални текстури, които отлично се съчетават с модерни интериорни елементи.

Друго забележително свойство на венецианската мазилка е нейната издръжливост - тя не изостава от стената и не променя цвета си. При необходимост може лесно да се измие с обикновена сапунена вода. И ако все пак искате да промените интериора на стаята, не е задължително да бъде отчупен от стената - тапет или боя могат да се нанасят директно върху мазилката.

 

Ако търсите майстор или фирма за вашия ремонт, следните връзки може да са ви полезни: