Модерните подови настилки са най-изложената част на всяка стая и следователно най-изложени на износване. Подовата настилка е подложена на постоянен стрес и този критерий трябва да се вземе предвид при избора на подова настилка. Но в същото време неговата функционалност трябва

да съответства на стила на стаята и да бъде хармонично комбинирана с покрития за стени и тавани, както и с общото обзавеждане. Срокът на експлоатация на подовата настилка пряко зависи от нейния компетентен избор, правилна експлоатация и поддръжка. Целта и характеристиките на помещението определят избора на подови материали.
Обикновено подовите настилки трябва да бъдат разделени на три вида: меки подове, твърди и дървени, които от своя страна могат да бъдат направени както от изкуствени, така и от естествени материали. Разнообразието от цветове, различни текстури и шарки, както и широк ценови диапазон в тази област ще задоволят и най-сложните нужди на купувачите.

Меки подове
Най-често срещаните и популярни меки подови настилки са килим и линолеум поради бързия им монтаж и подмяна. Съвременните технологии в производството осигуряват на линолеума такива важни качества като здравина, огнеустойчивост и устойчивост на гниене. Може да се закупи на рула, единични листове и плочки. Дългият експлоатационен живот, лекотата на грижи и широката гама от цветове са основните му предимства. Структурата на това покритие прави възможно широкото му използване както в банята и тоалетната, така и в спалнята. За тези, които самостоятелно извършват ремонти в къща или апартамент, подовата настилка от линолеум няма да бъде трудна задача и дори непрофесионалист в областта на строителството и декорацията е напълно способен на този вид работа.
Много купувачи предпочитат мек и приятен на допир килим, който създава уют и комфорт. Преди закупуването обаче е необходимо да се оцени неговата осъществимост и функционалност за определена стая. Така че, в коридора и в кухнята, това покритие бързо ще се замърси и изтрие, създавайки допълнителни главоболия и трудности при почистването. Затова мекият килим създава уют в детската стая и спалнята. Несъмнените предимства на този материал включват добра звукоизолация и приятна мекота. Той обаче изисква внимателна и честа поддръжка, в противен случай се превръща в колекция от прах и микроби, причинявайки вреда на човешкото здраве. След 6-8 години употребяван килим можете лесно да замените сами с нов. Този тип покритие е представено от разнообразие от цветове, плътност и височина на килима.

Твърда настилка
За определени видове помещения е препоръчително да се използва твърдо покритие - плочки и различни каменни видове. Те са издръжливи и устойчиви на износване и поради това се използват широко в натоварените обществени пространства, както и в кухнята, коридора и банята. Най-трайните видове камъни - гранит и мрамор - са скъпи и трудоемки за монтиране в жилищни райони. Най-подходящият заместител е порцелановият камък. Характеристиките и външният му вид са близки до естествения камък. Това покритие не се страхува от мръсотия и влага, то е доста устойчиво на механични повреди. Единствените недостатъци на плочките са шумът под краката и студът.

Дървени подове
Те перфектно запазват топлината на закрито, по всяко време на годината и при правилна редовна поддръжка са трайни и естетически красиви. Блоковият паркет е признат за най-екологично чистият вид подови настилки, но използването му не е толкова голямо поради високата ценова категория. Освен това инсталирането му е сложен процес, който изисква професионална намеса. Следователно, паркетната дъска и ламинираният паркет ще бъдат по-привлекателни по отношение на тези параметри, които, имащи такива качества като устойчивост на влага, висока устойчивост на износване и топлина, днес са едни от лидерите в подовите настилки. Най-голямо търсене има ламинат с имитация на естествени скъпи дървесни видове. Но напоследък корковите настилки, които са екологични и антиалергични, започнаха да придобиват все по-голяма популярност.

Разнообразието от видове подови настилки дава възможност за избор в зависимост от ценовата категория, функционалност, текстура, свойства и съответствие с декора и стила на помещението, а комбинацията от различни видове подови настилки ще създаде функционалност и комфорт.