Икономически показатели за работата на индивидуален предприемач, предоставящ ВиК услуги, без да използва офис площи и да наема служители.

Днес предоставянето на ВиК услуги може да бъде отнесено към един от най-обещаващите и високорентабилни бизнеси.

 В крайна сметка търсенето на такива дейности не зависи от никакви обстоятелства. Освен това откриването му не изисква практически финансови инвестиции. Независимо от това, когато започнете да организирате такъв бизнес, е по-добре да се запознаете предварително с всички тънкости на неговото поведение.

Съдържание:

Пазарен анализ

Вътрешният пазар на ВиК услуги е доминиран от стабилно търсене, което практически не се влияе от кризисната ситуация в страната. Това се обяснява, на първо място, с факта, че повече от половината от населението живее в стари къщи, издигнати през 70-80-те години, в повечето от които изобщо не са извършвани основни ремонти на ВиК. В резултат на това собствениците на апартаменти трябва да сменят тръбите и ВиК оборудването за своя сметка.

В допълнение могат да бъдат идентифицирани редица други тенденции в развитието на пазара на ВиК услуги:

 1. Повишена активност в строителството на частни къщи и вили, което по очевидни причини изисква отоплителни и водоснабдителни системи.
 2. Надути тарифи на местните услуги за поддръжка на канализационни системи (премахване на запушвания, подмяна на тръби и др.).
 3. Неофициална дейност на по-голямата част от участниците на пазара, която не им позволява да предявяват претенции в случай на резултат с лошо качество.

Що се отнася до конкуренцията в този пазарен сегмент, тя е интензивна.

Това включва големи компании, които работят отдавна и са се доказали сред потребителите, както и малки фирми и индивидуални предприемачи, които предоставят широк спектър от ВиК услуги. Освен това не трябва да се оттегляте от сметките и частни търговци, работещи без официална регистрация на бизнеса.
За да може ново предприятие да заеме своята ниша в този сектор на услугите, то трябва внимателно да анализира списъка с услуги, от които се нуждаят потенциалните потребители в даден регион, и също така да изпълнява работата си с високо качество и с гаранция.

Новата фирма трябва да навлезе на пазара, предлагайки своите конкурентни предимства.

Конкурентни предимства

Като конкурентни предимства на организацията можете да посочите:

 • интегриран подход към предоставянето на услуги;
 • възможност за разсрочено плащане;
 • отстъпки за определени социални категории от населението (пенсионери, студенти и др.);
 • подбор на материали от каталози;
 • доставка на материали от фирмата;
 • наличието на интернет портал, който е оборудван с ценоразпис, както и оферти от различни материали и калкулатор за приблизително изчисляване на цената на услугите, без да излизате от дома;
 • и още много.

Регистрация и организация на бизнеса

Когато стартирате ВиК бизнес, първото нещо, което трябва да направите, е да го регистрирате в съответствие със законовите разпоредби.

За да направите това, трябва да подадете подходящия формуляр за кандидатстване в местната инспекция на данъчна служба.

Въпреки факта, че юридическите лица могат да работят с индивидуални предприемачи, те са по-склонни да се доверят на работата на дружество с ограничена отговорност. С други думи, такива фирми се считат за по-високи.

Когато регистрирате услуга, трябва да посочите основния вид дейност.

 В този случай това е код, който включва производството и монтаж на санитарни работи. Успоредно с това новото предприятие трябва да бъде регистрирано във всички извънбюджетни фондове.

Документация и данъчно облагане

За да се отворят и проведат дейности за предоставяне на ВиК услуги, е необходимо да се изготви следната документация:

 • удостоверение за регистрация на юридическо лице или индивидуален предприемач;
 • удостоверение за регистрация на определен вид дейност във данъчна служба;
 • учредителни документи за (харта, решение за формиране на уставния капитал, решение на един основател за откриване на или споразумение за учредяване);
 • заключението на оторизираните служби за съответствието на помещенията със законовите изисквания в случай на офис или складови помещения;
 • информационно писмо със статистически кодове;
 • споразумение с банката за поддържане на разплащателната сметка;
 • уведомяване за определената данъчна система.

Имате ли нужда от офис?

В началните етапи на даден бизнес може да не се наложи предприемачът да се занимава с въпроса за намирането на подходящо офис пространство.

Достатъчно е да поставите телефонни номера за контакт в реклами и визитки.

Потенциалните клиенти ще се обадят на посочения номер и ще подадат заявление. След това водопроводчикът ще отиде на адреса и ще оцени необходимия обем работа на място и ще сключи договор.

Тази форма на работа е подходяща, ако водопроводните работи са в малки обеми за физически лица (регистрирани като индивидуален предприемач). Компаниите, които възнамеряват да си сътрудничат с корпоративни клиенти, ще се нуждаят от офис, в който ще се приемат заявления и се изготвят необходимите документи. За да го организирате, ще ви трябва малка стая с площ не повече от 20 кв. м. и най-добре е да я поставите на територията на бизнес центрове и офис сгради.

 

Оборудване

За да предоставите услуги за ремонт и монтаж на водопроводни инсталации, ще ви е необходим минимален комплект оборудване, което включва:

 • газови ключове # 1- # 3;
 • регулируеми ключове No 1-No 3;
 • ъглошлайф;
 • перфоратор;
 • отвертка;
 • поялник за ппр;
 • ножици за ппр;
 • клещи;
 • длето;
 • чук;
 • Къртач;
 • ножовка за метал;
 • преносимо менгеме;

 

 • щипки;
 • електрическа бормашина с пълен комплект бормашини (за метал, дърво и бетон).

Ако планирате да предоставите специфични услуги, свързани с тръбопроводи и канализация, тогава ще трябва да закупите и заваръчна машина с носач, защитна маска и комплект електроди. Но за това оборудване ще трябва да наемете опитен електрически и газов заварчик.

Персонал

Дори на етапа на стартиране на бизнес, ремонтните дейности могат да бъдат извършени от един водопроводчик - самият предприемач, ако е специалист в тази област.

С увеличаването на броя на поръчките ще трябва да бъде нает екип от водопроводчици.

В която, може би, всеки служител ще се специализира в определен вид услуга.

С течение на времето, за да популяризирате дейността на компанията, ще ви е необходим добър мениджър продажби, както и адвокат, отговорен за правната страна на договорните отношения. Услугите на счетоводител ще се изискват за поддържане на текущо финансово счетоводство и данъчно отчитане.

Реклама

Всеки стартиращ бизнес изисква добра промоция. За да се популяризира услугата за предоставяне на ВиК услуги и да се предостави информация за нея на възможно най-много потенциални клиенти, ще е необходима активна рекламна кампания. Сред най-ефективните са следните дейности:

 1. Разполагане на реклами в местната преса в раздели "услуги".
 2. Публикуване на съобщения по региони на обслужване на места с най-голямо задръстване на хора: на спирките на обществения транспорт, в близост до магазини, както и на специални табла в близост до жилищни входове.
 3. Поставяне на реклами в асансьорите на жилищни сгради.
 4. Разпространение на дипляни, брошури и визитки.
 5. Разполагане на реклами по местната телевизия.
 6. Създаване на собствен уебсайт - визитки.

Финансовият компонент на бизнеса

Финансовият компонент на ВиК услугите пряко зависи от обема и вида на планираните услуги.

Обикновено подобни дейности започват да генерират почти веднага доход, чийто размер ще се сумира всеки месец по различен начин.

Освен това икономическите показатели на ВиК услугата са тясно свързани с работния график. Размерът на печалбата ще се увеличи значително, ако работите седем дни в седмицата и сте готови за спешно обаждане 24 часа в денонощието.

Откриване и поддържане на разходи

Стартирането на ВиК бизнес не изисква големи инвестиции. Така че, ако отворите индивидуален ВиК бизнес и първо извършвате цялата работа сами, тогава размерът на капиталовите инвестиции няма да надвишава 5000 хиляди лева. Тази сума ще включва разходите за закупуване на оборудване и реклама.

В бъдеще, разбира се, ще трябва да харчите и за поддръжката на бизнеса, но тази сума също няма да е особено голяма. На първо място, това ще включва разходите за плащане на фиксирани плащания към извънбюджетни фондове, закупуване на допълнително оборудване, данъци и рекламни услуги.

Но тази сума не трябва да надвишава 1000 лева на месец, въпреки че размерът й ще зависи от размера на приходите.

Размер на бъдещите доходи

Размерът на бъдещите доходи, които един предприемач може да получи за ремонт и монтаж на ВиК оборудване, зависи от региона на дейност, обхвата на предоставяните услуги и цените, определени за тях.

Средно дори през първите два или три месеца работа един водопроводчик може да спечели до 10000 хиляди лева.

Период на изплащане

Въз основа на получените показатели за приходите и разходите можете да изчислите размера на чистата печалба, която може да достигне около 10000 хиляди лева на месец.

Следователно първоначалната инвестиция може да се изплати през първия месец от работата на водопроводчика.

При откриване на юридическо лице (фирма) за предоставяне на ВиК услуги, инвестицията в бизнеса ще бъде много по-голяма. Това се дължи на процеса на регистрация, наема на офис и разходите за оборудване. Освен това размерът на текущите разходи за заплати и данъци също ще се увеличи.

Но в този случай можете да разчитате на по-високи приходи, тъй като компаниите ще могат да си сътрудничат с юридически лица. Когато създавате фирма, трябва да се има предвид, че периодът на изплащане на началния капитал ще бъде по-дълъг и ще бъде поне три месеца работа.