Всеки собственик рано или късно трябва да прибегне до услугите на водопроводчик. Причините могат да бъдат различни: запушване на тръби, пробив, подмяна на водопроводни или отоплителни системи. Понякога е много трудно да се намери добър майстор, който е професионалист

в своята област, затова ще се опитаме да разберем как да направим правилния избор.

Съдържание:

Доста трудно е да се извърши висококачествена водопроводна работа без подходящ опит и професионализъм. Често служителите са небрежни в работата си и не дават гаранции. Например, имаше такъв случай в живота ми, когато запушване в тръба се отстраняваше четири пъти, като същевременно се изискваше от мен да имам нижните инструменти. Въпросът е, защо ни е необходим такъв майстор, който няма елементарен инструмент? След много мъки се наложи да си купя сода каустик, проволка и да отстраня проблема сам.

Задължения на опитен водопроводчик

Днес в Интернет можете да намерите много обяви, посочващи цени за ВиК услуги, наличие на лиценз, гаранционен срок за всеки вид работа, описание на спецификата на изпълняваните задачи, рецензии за работата на специалистите. И така, какво трябва да може да направи професионалистът?
- подмяна радиатори;
- смяна на тръбите и щрангът на канализацията;
- отпушване на канали;
- монтаж на мивка, тоалетна, миялна машина и пералня.

Как да намерим добър специалист водопроводчик

Първият начин е най-лесният - да се обадите на майстор от ТопМайстор. Номерата на майсторите обикновено могат да бъдат намерени под техните обяви. Домоуправителите подбират персонал без лоши навици и са готови да платят прилично, но е по-добре да се вслушате в препоръките на съседите и да изберете конкретен подходящ водопроводчик.
Вторият начин е да се свържете с управляващата компания. Тук положението е по-малко розово, тъй като хората без подходящ опит и знания, които никой не проверява, са заети на нископлатени работни места в управляващата компания. Пригответе се за факта, че такъв майстор ще ходи до работното място с улични обувки, ще оставя боклук след себе си и няма да отговаря на вашите коментари. Разбира се, не може да се приравняват всички с еднакъв размер.
Третият и може би най-добрият начин е да се обадите на приятели или семейство, за да намерите номера на доверен професионалист.
Четвъртият вариант е да се прибегне до обяви в Интернет или във вестника. Много специалисти вървят в крак с времето и водят свои собствени уебсайтове, блогове, страници в социалните мрежи, като подробно описват предоставяните услуги и цени. Тук можете да се сблъскате със следния проблем - ако водопроводчик се нуждае от достъп до комунални услуги, ще трябва да вземете ключ за жилището или офиса.


Въпроси, които да зададете на водопроводчика преди започване на работа

Първо, определено трябва да разберете дали е реалистично да реализирате плановете си. Например трябва да комбинирате баня и тоалетна, като премахнете преграда между две помещения. Водопроводчикът трябва да оцени безопасността на работата или да ви убеди да се откажете от начинанието.

На второ място, като се обадите на бригадата или майстора, помолете ги да преценят състоянието на вашите тръби. Важно е да знаете предварително дали щранговете трябва да бъдат заменени. В противен случай след незначителен ремонт може да се образува теч, който ще съсипе не само вашия, но и ремонта на съседа.
Трето, научете се как да изберете добри водопроводни инсталации, които да отговарят на вашия тип канализационна система. Преди да купите, помолете майстора да напише списък с необходимите крепежни елементи или части, или още по-добре, вземете избрания професионалист със себе си.

Четвърто, попитайте майстора за неговия опит, за времето на работа, гаранциите, използвания инструмент. Ако планирате мащабна подмяна на тръби и водопроводи у дома, обадете се на майстор за незначителна работа, за да оцените неговия професионализъм.