Необходимостта от основни санитарни помещения в къща или апартамент е необходимост, от която не можем. От скоро окачените тоалетни с вградените казанчета, замениха стандартното решение с фиксиране на тоалетната към пода. Инсталирането на тоалетна с помощта на съвременни дизайнери е възможно в няколко версии, всяка от които има

определени предимства.

Съдържание:

 

Какво е тоалетна инсталация с вградено казанче

 

Дизайнерите се върнаха към аскетизма и простотата. Инсталацията е специална поддържаща конструкция, която поддържа теглото на тоалетната чиния, казанчето и свързаните с него фитинги. Поради факта, че между водопровода и пода на помещението се образува празнина, тя сякаш „виси“ във въздуха, създавайки впечатление за лек, елегантен дизайн. И цялото ВиК и резервоара са скрити, те не се виждат зад стената.

Както всяка иновация, окачената на стената тоалетна веднага раздели потребителите на пламенни фенове и противници. Стандартните модели също имат пълното право на съществуване, защото те:

 • здраво са закрепени към пода
 • изпълняват напълно своята основна функция - задоволяването на естествените човешки потребности

Тоалетна чиния с монтаж на вградено казанче определено ще изисква изграждането на специална преграда - в противен случай всички тръби и връзки ще бъдат видими. Но от друга страна, такова решение изглежда много по -привлекателно от традиционното. Тайната се крие във визуалното възприятие: при обикновените водопроводни съдове резервоарът изглежда като естествено продължение на купата, увеличавайки нейния размер (което всъщност не е така). Суспендираната версия оставя видимо само самото устройство. Освен това е по -лесно да се впише във всеки интериор - това е тоалетната инсталация.

 

Бутонът за източване на водата често се прави в комбинация: за пълно изпразване на казанчето и икономично, само наполовина. Голям контролен панел, вграден в преградата, ще бъде отлично решение за отделна баня или комбинирана. А водопроводът и канализационният щранг са разположени от другата страна - няма нужда да се притеснявате за специални кутии, обвивки, за да ги скриете от любопитни очи.

Друго важно предимство е, че моделът на пода може да бъде направен в мозайка, която е равномерна по цялата площ. А почистването на прилежащите зони сега е много по -лесно. Като допълнително предимство те цитират факта, че такова закрепване на купата не пречи на монтирането на топъл под в цялата стая.

Монтажни размери

 

Един от най -важните параметри: той определя какво точно трябва да се купи за сигурно фиксиране на купата и фитингите, както и съвместимостта на закупената инсталация със съществуващите технически условия. Например тясна и висока инсталация не е подходяща за широка купа, а блокова конструкция не може да се използва в помещение с неносещи стени.

Не забравяйте за дизайна: някои хора харесват аскетични, изключително функционални продукти с минимум допълнения, строги по форма, неутрално бяло. А някои са по -привлечени от тоалетните с максимално ниво на комфорт, напълно прозрачни или в стил арт деко.

Във всеки случай, преди да изберете инсталация, трябва да знаете височината на тоалетната чиния, като се фокусирате върху анатомичните показатели на тези, които ще я използват. Това изискване трябва да стане основното. Друг параметър се свързва с него: какво е максималното тегло, което инсталацията за тоалетната може да издържи. Средно се смята, че носещата рамка е проектирана за тегло до 500 кг, но тази цифра варира в зависимост от случая.

 

Какъв вид инсталация за тоалетна чиния трябва да бъде - ниска или по -висока, може да се определи емпирично: измерете височината на тоалетната, като се фокусирате върху най -високия и най -малкия член на семейството. Обикновено е от 40 до 50 см (няма смисъл да го правите по -високо). Важно уточнение: на човек, седнал на тоалетна със стандартна ширина, краката не трябва да висят във въздуха. Трябва да се съсредоточите върху възрастните, докато децата растат.

Колко място е необходимо за инсталиране на устройството, се определя от дизайна на водопровода. Има ъглови решения, които са доста компактни и функционални. Друг сериозен момент при изясняване на въпроса колко свободно пространство е необходимо за тоалетна чиния с инсталация е оформлението на комуникациите.

В съществуващите размери на банята ще трябва да бъдете обвързани с точките на свързване на водопроводната и канализационната система (така че да не се налага да ремонтирате напълно цялата магистрала). Друго нещо е нова къща или възможността за безплатно преустройство: в този случай не можете да се озадачите колко място заема инсталацията с тоалетната, каква структура ще бъде, но се фокусирайте изключително върху комфорта и дизайна.

 

Ето защо най -често отправната точка за планиране на местоположението на удобствата е централният канализационен щранг: той определя ширината, вида на инсталационния дизайн, както и профила на тоалетната. И вторият фактор, влияещ върху производството на работа, е дизайнът (видът) на стените.

 

Минималните размери (между другото, те обикновено са унифицирани за обикновен човек) на тоалетната чиния, необходимия тип инсталация ще бъде подканен от специалисти във водопроводен магазин: те ще трябва да получат първоначални данни за материала на стените , определя ценовата категория на продукта.

Ако се планира да се повери инсталирането на вградено казанче, тоалетна чиния със стандартни размери на професионални монтажници, тогава такова решение е напълно оправдано, тъй като резултатът пряко зависи от качеството на работата. Неуспешен експеримент за самостоятелно оборудване на баня с инсталация с малък размер ще струва много повече от плащането на работи „до ключ“ за инсталиране на инсталацията.

Размери на висящи тоалетни чинии

Съвременните производители предлагат голямо разнообразие от решения:

 • компактни
 • с повишен комфорт
 • заоблени
 • правоъгълни
 • от санитарен фаянс
 • стъкло (напълно прозрачно)
 • ъглови
 • неръждаема стомана

И това не е целият списък. Напълно възможно е, в съответствие с желанията на собственика, да се монтира окачена тоалетна в тъмни цветове, украсена с етнически орнаменти - тя ще бъде почти изключителна. Най -често се избира компактна, надеждна и функционална висяща тоалетна: такива модели имат достъпна цена, те няма да разочароват със слабостта на дизайна. Като се вземат предвид анатомичните характеристики, може да се нуждаете от съкратена окачена тоалетна: това решение се характеризира с минимални размери.

В зависимост от размера висящите купи се делят на компактни, средни (стандартни) и истински гиганти. Всеки от тях има своя специфична област на приложение. За "децата" дължината обикновено не надвишава 54 см: те са за малки бани (включително комбинирани). Могат да се препоръчат и като ъглови.

Следващата група е по-малко къса (до 60 см) висяща тоалетна. Тя също е доста популярна, много купувачи предпочитат да спрат избора си върху нея. Най -често срещаното решение. Тоалетните с увеличени размери и чинии (до 70 см) са предназначени за обществени места, където всеки потребител е с различна височина и тегло, или частни къщи с големи тоалетни помещения.

 

Когато избирате водопроводни продукти според дълбочината на монтаж на тоалетна на стена, трябва да вземете предвид няколко конкретни точки:

 • Съответствие на размера на купата с размерите на помещението. Малка тоалетна не е подходяща за голяма баня, както голяма тоалетна не е подходяща за компактна. Това трябва да се има предвид при планирането на мястото за инсталиране.
 • Форма на купата. Най-безопасните (и доста естетични) продукти са заоблени, с форма на капка: те нямат остри ръбове, което изключва възможността от нараняване или падане.

Не е нужно да се притеснявате колко кг тегло може да издържи окачената тоалетна: самата купа е изработена от издръжливи материали (обикновено санитарен фаянс), а инсталацията е предназначена за товар до 500 кг. Но това изобщо не означава, че двама души могат да се качат на купата, опитвайки я за сила.

Колко тежи самата висяща тоалетна - до 30 кг (за популярни решения от фаянс и порцелан). Продуктите от неръждаема стомана тежат средно с 10 кг по -малко. Но те се срещат по -често на обществени места, отколкото у дома.

Монтаж - система за закрепване

Според вида на инсталацията те са разделени на 2 големи групи:

 • Блокирани
 • В рамка

Първият вариант предвижда закрепване в ниша към носеща стена. Вторият е предназначен за закрепване към пода (в условия на слаби стени или прегради в помещението) или към носещи конструкции. Проблемно е да се препоръча недвусмислено една или друга опция: те еднакво ще се справят със задачата. Разликата между тях е във вида на закрепване, трябва да му обърнете внимание (в зависимост от вашата конкретна ситуация, вида на помещението и конструкцията на стените).

 

По отношение на надеждността и двата варианта са еквивалентни: те носят тегло до 500 кг, позволяват ви да скриете всички комуникации зад фалшив панел от гипсокартон или пластмаса.

В допълнение към озвучените, има и компактни рамкови решения, с помощта на които тоалетната чиния може лесно да се монтира под прозорец или в ъгъл - това също понякога е необходимо.

Стенна тоалетна може да бъде фиксирана еднакво по блок или рамка: всичко зависи от мястото на инсталиране и условията за поставяне на купата. Блоков монтаж като предпоставка трябва да бъде закрепен към носещата (основната) стена, монтажът на рамката може да се поддържа и фиксира на пода.

Монтаж на рамка

Едно от най -често срещаните решения. Това е заварена рамка със затворена конструкция, изработена от стоманено квадратно сечение. Трябва да може да издържа поне 400 кг ефективно тегло. Основното натоварване пада върху рамката за окачена на стена тоалетна и тя я разпределя към основната стена или таван. Краката често са оборудвани с регулиране на височината - това е удобно за подравняване на рамката на ниво и спрямо пода.

Рамковите конструкции в строителството се считат за едни от най -надеждните, това се потвърждава от високата популярност на решенията, базирани на тях. Може да се използва и като основа за условен дял за планиране (зониране) на стая.

Рамковата конструкция се различава от блоковата на първо място по по -високата си цена. Вместо това производителят предлага универсално решение за инсталационната система: може да се приложи навсякъде, дори със сравнително слаби прегради от дървена рамка. Има версия за почивка на пода (на специални крака) и директно окачена на стената.

 

Високата цена на конструкцията се оправдава с нейната масивност и голяма носеща способност: с такава мощна рамка, монтираната на стената тоалетна определено няма да падне. Има и комбинирана версия - с прехвърляне на товара върху стената и пода. При избора на такова решение е необходимо да знаете всички необходими размери, както и точното местоположение на водопроводната инсталация.

Блокова инсталация

 

Изработена също от издръжлив метал, но различен по вид на закрепване. За нея е необходима основна носеща стена, която поема натоварването от блоковата инсталация на тоалетната чиния. В сравнение със структурата на рамката, такова решение е малко по -евтино и може да се използва и за прикачени модели.

Инсталацията е модулна, както подсказва името и, образувана от солидна обемна конструкция (блок), към която са прикрепени тоалетна чиния, измивно казанче и всички захранващи фитинги. В края на монтажа носещите елементи се затварят от любопитни очи със защитен панел (най -често това е гипсокартон ) и водопроводът е готов за употреба. Освен това преградата може да бъде декорирана по ваша преценка - облицована с плочки, нанесете течен тапет, затворете набираща пластмасова стена. Гипсокартонът трябва да е водоустойчив (зелен).

Предимствата на това решение: прост и надежден дизайн, достъпна цена. Недостатъци: необходима е ниша за устройство (готова), закрепването е разрешено само към основните носещи стени. Всички останали просто няма да издържат.

В какво се състои инсталацията

 

Конструкцията, която поема теглото на окачената купа заедно със седящото върху нея лице, а също така служи за комуникацията на доставените водопроводи, трябва да бъде здрава, твърда и здраво прикрепена към стената или пода. Всъщност инсталацията се състои от стоманени елементи от определен участък, които образуват почти монолитно пространствено решение.

 

Почти всички съвременни тела за баня са оборудвани с функция за двойно промиване: това помага за ефективно използване на водата.

А също така инсталацията за прикрепената тоалетна чиния е своеобразен адаптер, в който са монтирани казанче със система за промиване, канализационен изход и фитинги за водоснабдяване. Решението е напълно готово за инсталиране, така че не се изисква допълнителна конфигурация и избор. Ето защо видът на приставката е ясно свързана с определен вид тоалетна чиния. И е важно предварително да се вземат предвид всички необходими нюанси, за да се избегнат възможни грешки.

Вътрешна структура - фитинги

Включва:

 • промивно казанче
 • тръби за водоснабдяване
 • бутон за управление на промивката
 • дренажен вход към канализацията
 • фиксиращи шипове (за купа, стена и таван)

Разновидности на тоалетни, монтирани на стена

На вниманието на потребителя се предлага доста разнообразна гама от модели от водещи производители Grohe, Geberit, Oli и други. Те се различават по форма, материал, начин на закрепване, а също и по цена.

Почитателите на нестандартните решения ще харесат квадратната тоалетна на стената: строги форми, уникален дизайн.

Изборът в полза на тоалетна чиния, комбиниранa с вътрешен рафт, е оправдан, ако не искате да инсталирате специални системи за намаляване на нивото на пръски - против пръски . Отчасти това решение помага да се избегне попадането на предмети (като телефон или тоалетна хартия) в дренажния отвор: те остават на рафта.

Окачена тоалетна, комбинирана с хигиеничен душ, ще бъде оценена от дамите: според прегледите такова устройство е много по -удобно от биде.

 

Кръгла тоалетна на стена със специален разтвор за промиване не създава непрекъснат поток вода (както при конвенционалните разтвори), а се движи по спирала, което от своя страна увеличава ефективността и оставя по-малко замърсявания по стените.

Още повече, че е тоалетна без ринг монтирана на стена, с пръски: при промиване водата се разпределя стриктно по стените на продукта, без да създава дискомфорт по време на употреба. В такива модели, поради липсата на стандартен ръб, бактериите не се натрупват - не е необходимо редовно да почиствате с помощта на агресивни химикали.

Ако съществуващите компактни размери на банята (особено когато са комбинирани) не позволяват поставянето на квадратна висяща тоалетна в нея, ъгловият уред може да бъде отлична алтернатива за нея.

Правоъгълната тоалетна чиния с окачена конструкция олицетворява желанието на собственика за съвършенство: такива модели не се избират често, но са надеждни и имат доста сериозни размери. За голяма баня няма по -добро решение.

Прикрепените тоалетни със скрит монтаж заемат междинно положение между класическите версии (със закрепване към пода) и монтираните на стената: те се опират на основата, но в същото време казанчето е скрито зад стената.

Трудности при инсталирането

 

Повечето от проблемите, които обикновено са свързани с окачена тоалетна, както и сложността на нейната инсталация, могат да бъдат сведени до минимум чрез внимателно спазване на препоръките на производителя и водопроводчиците.

Първо, преди да започнете каквато и да е работа по инсталирането на водопровод, трябва да имате ясна представа (план) за мястото на инсталиране, последователността на действията, конкретен модел, тип инсталация. По -добре е да губите време, преработвайки всички възможности за ремонт в банята, включително подмяна на тоалетната, отколкото след това да се опитвате да коригирате грешките, допуснати на етапа на проектиране.

Второ, важно е не само да инсталирате инсталацията, но и да се уверите, че тя работи правилно и точно.

Може би точно поради сложността на монтажа професионалните водопроводчици често препоръчват надеждна, оправдана класика: тоалетна, която е прикрепена към пода, а не окачена. Но висящите тоалетни имат своите предимства в работата. Например, те генерират много по -ниски нива на шум. А външно изглеждат по -естетически, по -ефирни.

 

Наскоро се появиха компромисни решения, които позволяват използването на тоалетна, окачена на стена, без инсталация: смята се, че те не са по-лоши от другите. Има и немалко хора, които ще гласуват в полза на рамка или блок за закрепване на купа.

Монтаж или тоалетна

 

Преди да решите какво да изберете - инсталация или тоалетна, трябва да анализирате подробно всички предимства и недостатъци на двете опции. Стандартният подов уред е познат, удобен, доста лесен за поддръжка, но заема много място.

Стенният монтаж изглежда по-естетически приятен, но ще изисква сериозни финансови разходи и през следващите 10-20 години ще затвори всички вътрешности на водосгъваемите фитинги, поддържащи рамката от наблюдение. В случай на непредвидена ситуация достъпът до тях ще бъде затворен. В замяна потребителят получава тих, високотехнологичен дизайн.

Предимства и недостатъци

Безспорните предимства трябва да се считат за тишина, резервоар, скрит зад стената, двурежимна канализация, висока надеждност на закрепване, гъвкава адаптация в интериора.

Не са много недостатъците, но те съществуват:

 • цената на модела на стената е по -висока от обичайната
 • някои особености на инсталацията
 • умишлено ограничаване на достъпа до транзитни комуникации (ако е жилищна сграда)
 • необходимостта от задължително присъствие на капиталови подпомагащи структури
 • недостъпност на основните блокове на инсталираната инсталация за проверка или предотвратяване

Какво е по -важно - изброените трудности или безусловният комфорт при използване, зависи от бъдещия собственик.

Как да изберем висяща тоалетна

 

Днес водопроводните магазини предлагат всякакви модели, както традиционни (монтаж на пода, отворено казанче), така и нов дизайн (шарнирна купа). Ще трябва да преценим всички плюсове и минуси, както и да изчислим необходимите материални разходи. Решете коя тоалетна на стената с монтаж отговаря най-добре на предвидения дизайн. Коя инсталация да изберете за тоалетната зависи от конкретната ситуация, като се вземе предвид материалът на стените, размерът на стаята, вкусовете на собствениците.

По-добре е да разберете как да изберете окачена тоалетна чиния на стена във връзка с вашите условия с ВиК консултанти или на специализирани сайтове. Поради спецификата на дизайна, шарнирните купи на практика не позволяват никакви настройки или промени след приключване на монтажа: всички работни фитинги трябва да бъдат скрити зад фалшивата стена, а самата тоалетна и бутонът за управление остават за употреба.

Информация за материала на стените, местоположението на канализационния щранг и идеята как трябва да изглежда готовото решение ще помогнат за правилния избор на инсталация. Не боли да скицирате няколко скици на интериора на бъдещата баня или да направите малко компютърно моделиране.

Монтаж на вградено казанче